Aromatická jehněčí polévka s se silným polévkovým základem, který je plný skvěle zkombinovaného koření! Vychutnejte si dlouho marinované jehněčí maso s domácími taženými nudlemi nebo je nahraďte jednodušším polévkovým kapáním.
Co budeme potřebovat
Na jehněčí
- Lžíce celých hořčičných semínek
- 230 g jehněčího masa (nakrájené na plátky)
- ½ lžíce sójové omáčky
- Lžička hrubě mletého kmínu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky chilli vloček
- ½ lžičky sezamového oleje
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- 2 lžíce řepkového oleje
Na polévkový základ
- 1250 ml kuřecího vývaru
- 60 g rýžového vína (nebo rýžového octa)
- ½ cibule
- 3 sušené bobkové listy
- Badyán
- Lžíce rybí omáčky
- Sůl
- Pepř
Na domácí nudle
- 220 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 120 ml vody
Na ozdobu
- Chilli olej
- Nasekaný čerstvý koriandr a máta
- Mletý bílý pepř
Postup
- Jehněčí plátky rozložíme na prkénko v jedné vrstvě
- Poté je celé „naklepeme“ ostrým nožem, aniž bychom maso prořízli
- Toto „naklepání“ umožňuje marinádě se lépe vstřebat a dá tak jehněčímu zajímavější chuť
- V míse si smícháme veškeré koření a důkladně ho promícháme
- Poté smícháme jehněčí maso s marinádou, aby se koření rovnoměrně rozložilo a maso obalilo
- Maso necháme marinovat alespoň 2 hodiny
- Celá hořčičná semínka si mezitím opečeme v malém hrnci na středně mírnou teplotu, dokud nezačnou praskat
- Přendáme je do hmoždíře a nahrubo rozdrtíme, nebo je zabalíme do papíru a rozdrtíme paličkou na maso
- Před smažením přidáme k jehněčímu 2 lžíce řepkového oleje a rukama ho promícháme
- Rozpálíme si nepřilnavou pánev na vysokou teplotu a poté přidáme maso
- Pečeme, dokud maso přestane být růžové
- Přidáme 3 lžičky mletých hořčičných semínek a pečeme dalších 30 vteřin
- Maso vyndáme ven na talíř a dáme stranou, dokud nebude potřeba
- Na polévku si orestujeme cibuli, a poté ji v hrnci smícháme s kuřecím vývarem, rýžovým vínem, sušenými bobkovými listy a badyánem
- Hrnec přikryjeme a polévku přivedeme k varu a vaříme 30 minut
- Přidáme rybí omáčku a vaříme dalších 5 minut
- Podle potřeby dochutíme solí
- Na nudle si připravíme mísu, do které přidáme mouku, sůl a vodu
- Začneme míchat na nízkou rychlost a postupně na rychlosti přidáváme
- Těsto hněteme 5-6 minut
- Těsto bude ze začátku lepivé a trochu suché, ale jak mouka nasaje vodu, na konci extrémně hladké a pružné
- Mísu zakryjeme plastovou fólií a necháme alespoň 1 hodinu odpočívat
- Velký plech si vyložíme pečícím papírem a dáme stranou
- Připravíme si malý šálek řepkového oleje
- Dobře si olejem namažeme ruce a poté těsto přeneste na olejem potřenou pracovní plochu
- Těsto vyválíme do přibližně 1 cm tlustého obdélníkového tvaru a poté ho rozkrájíme na 10 dlouhých proužků
- Jednotlivé proužky oddělíme a lehce potřeme olejem, aby se k sobě nelepily
- Každý proužek vyválíme na dlouhou, širokou a plochou nudli
- Nudle položíme na plech vyložený pečicím papírem
- K varu si přivedeme velký hrnec s vodu
- Pro uvaření nudlí si k varu přivedeme velký hrnec s vodou a poté nudle, jednu po druhé ponořte do vody, aby se k sobě nepřilepily
- Nudle se budou vařit velmi rychle, asi za 30 vteřin budou hotové a vyplanou na hladinu
- Nudle vyndáme z vody za pomoci děrované lžíce
- Nudle scedíme a rozdělte do servírovacích misek
- Nudle zalijeme kmínovou polévkou, navrch přidáme jehněčí maso, nasekaný koriandr a mátu, dochutíme bílým pepřem
- Přidáme pořádnou porci chilli oleje a ihned podáváme