Pokud se pustíme do přípravy tohoto typu pokrmu, je potřeba si pamatovat, že zelenina musí být křupavá a dokonale čerstvá. Jinak by neměl tu správnou chuť.
Ingredience:
- 600 g savojského zelí nakrájeného na velmi tenké plátky
- 1 středně velká cibule na jemné plátky
- 400 g čerstvého fenyklu (očištěný a nasekaný na jemné kousky.
- Ledová voda + kostky ledu
- 1 salátová okurka nakrájená ne tenké plátky
- Sůl podle chuti
- 1 hrnek čerstvé smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
- 1/2 hrnku nasekaného kopru
- 3 lžíce máku
Postup:
- Připravíme si tři misky s ledovou vodou a ledovými kostkami. Do jedné vložíme nakrájené zelí, do druhé cibuli a třetí je pro fenykl. Necháme zeleninu 30 minut odstát v ledové lázni.
- Poté všechnu zeleninu scedíme a dáme osušit do odstředivky na salát.
- Osušenou zeleninu dáme do větší mísy a zatím odložíme stranou.
- V jiné misce promícháme nakrájenou okurku se 2 lžičkami soli a také přelijeme ledovou vodou. Dáme na 30 minut odstát a potom rovněž vložíme do odstředivky.
- Přendáme do mísy k ostatní zelenině.
- Do misky od okurky vlijeme smetanu s octem a našleháme, aby byla hmota tuhá. Přimícháme kopr, mák a ochutíme solí.
- Nakonec vmícháme zelí, cibuli, fenykl i okurku a můžeme ihned podávat.