Ajvar z paprik a lilků

Ajvar z paprik a lilků

Ajvar je srbská směs pečeného lilku a sladké papriky a někdy je označován jako vegetariánský kaviár. Je to skvělá příloha k masům, zejména potom jehněčímu, kdy recept s jehněčím masem najdete níže v tomto článku, ale také si ho můžete vychutnat jako pomazánku, viz sekce TIP.

Co budeme potřebovat

  1. 1,5 kg lilků
  2. 6 velkých červených paprik
  3. Sůl
  4. Čerstvě mletý černý pepř
  5. 5 stroužků česneku (nasekaný nahrubo)
  6. Šťáva z 1 citronu
  7. 125 ml kvalitního olivového oleje
  8. Lžíce jemně nasekané petrželky

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů
  2. Lilek po celém povrchu propícháme vidličkou
  3. Omyté lilky a papriky položíme na plech s pečicím papírem a opékáme asi 30 minut v troubě, dokud jejich slupka nezčerná
  4. Pečenou zeleninu vložíme do mísy
  5. Přikryjeme je igelitem a necháme 10 minut v páře
  6. Poté oloupeme a vyhodíme zčernalé slupky, stonky a semena
  7. Ve velké misce zeleninu rozmačkáme nebo nakrájíme, podle toho, jakou konzistenci ajvaru chceme mít
  8. Dochutíme solí a pepřem
  9. Přidáme česnek a citronovou šťávu a za stálého míchání vmícháme olej
  10. Ajvar dáme do mísy a podle chuti posypeme nasekanou petrželkou na ozdobu

Zkuste v kuchyňském robotu smíchat:
300 g ajvaru
100 g ovčího sýra (nebo kozího sýra)
Střední cibuli
2 stroužky česneku
Špetku pepře
3 lžíce zakysané smetany


Vezměte si k ruce čerstvý bochník chleba (nebo si ho upečte podle našeho receptu na domácí pečivo) a naneste ajvar. Posypte jí trochou soli a pepře, položte na ni váš oblíbený sýr, který mimochodem můžete zapéct, a vychutnejte si tuto lahodnou pomazánku z ajvaru.

Nejlepší makedonská omáčka z pečených paprik a lilků.
Zdroj: regal.fr

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.