Tímto receptem budete muset začít den předem, abyste zajistili, že mleté maso absorbuje všechny chutě česneku a sladké papriky. Nejlepší je masové šišky servírovat se sladkou omáčkou z lilku a paprik, zakysanou smetanou, citronem a opečeným chlebem.
Co budeme potřebovat
- 300 gramů mletého vepřového masa
- 700 gramů mletého hovězího masa
- Cibule (jemně nakrájená)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- Lžička jedlé sody
- 2 lžičky sladké papriky
- 200 ml perlivé minerální vody
- Vejce (lehce rozšlehané)
- 2 lžíce olivového oleje
- Zakysaná smetana
- Plátky citronu
- Chléb
- Domácí ajvar (vyberte si z receptů uvedených výše)
Postup
- Rukama smícháme v misce vepřové a hovězí maso, cibuli, česnek, sodu, papriku, lžičku soli a pepře
- Zapracováváme, dokud se vše dobře nespojí
- Postupně vmícháváme minerální vodu a vejce, dokud směs nemá konzistenci jako pasta
- Ze směsi vytvarujeme šišky o délce 10 cm a šířce 2 cm
- Vyskládáme je na plech plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme přes noc v chladu
- Čevabčiči vyndáme z lednice 20 minut před vařením
- Rozpálíme si velkou pánev na střední teplotu
- Masové šišky potřeme olejem
- Vložíme na pánev a pečeme asi 10 minut ze všech stran, dokud nezhnědnou a nepropečou se
- Podáváme s ajvarem, zakysanou smetanou, kolečky citronu a chlebem
Pro ještě zdravější verzi nahraďte masové čevabčiči čočkovými a pochutnejte si na tomto pokrmu s ajvarem ještě více. Načerpejte u nás inspiraci na nejlepší čočkové placky a vykouzlete si tradiční srbský pokrm trochu netradičně.