Nádherné rustikální jídlo připravené s pečenými vejci v ochucené omáčce z pečené červené papriky. Makedonská Shakshuka je ideální snídaňové jídlo připravené na jedné pánvi, které nasytí i hladový dav.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Cibule (jemně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- Lžička lístků čerstvého tymiánu
- Lžička sušeného tymiánu
- 700 g domácího ajvaru (vyberte si z receptů uvedených výše)
- Sůl
- Pepř
- 150 gramů rozdrobené fety
- 5 vajec
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Mezitím si rozpálíme pánev na středně vysokou teplotu
- Na rozehřátou pánev přidáme olej
- Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a opékáme jí 2 minuty, dokud nezměkne
- Přidáme česnek a vařím dalších 20 vteřin
- Přidáme doma vyrobený ajvar a vše společně promícháme
- Dochutíme solí a pepřem
- Vmícháme 75 g rozdrobené fety
- Za stálého míchání vaříme 8 minut
- Pánev odstraníme z plotny
- Ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem
- Lžící uděláme v omáčce 4 až 5 jamek
- Do každé jamky přidáme vejce
- Celou směs vložíme do trouby a pečeme 12 až 14 minut, dokud se vejce neupečou
- Vyndáme z trouby a necháme 5 minut odpočinout
- Shakshuku ozdobíme zbývající fetou a petrželkou