Vyzkoušejte i naše další recepty, jak si jahody můžete chutně zakonzervovat a ponechat na horší časy. Máme pro vás návod, jak si připravit to nejlepší jahodové víno nebo marmeládu. Užijte si to!
Domácí jahodové víno
Budete potřebovat
- 3 kg jahod
- 2 litry vroucí vody
- šťávu z vymačkaného citronu
- 2 kg cukru krystal
Postup přípravy
- Omyjte jahody a odstraňte stonek nebo kousky listů.
- Ve velké hliněné nádobě je rozemelte.
- Na rozmačkané jahody vylijte vařící vodu, přidejte citronovou šťávu a rychle míchejte asi dvě minuty.
- Pokud chcete přidat vinné kvasnice, přidejte 2 lžičky, ale až směs dosáhla teploty 30 stupňů.
- Nádobu uzavřete čistým hadříkem a nechte na chladném, tmavém místě.
- Po jednom týdnu směs přes dvojitou vrstvu tenkého plátna přeceďte.
- Smíchejte získanou jahodovou tekutinu s cukrem a míchejte, aby se cukr rozpustil.
- Nalijte tekutinu do čisté nádoby a nechte ji stát další týden, míchejte ji denně.
- Po druhém týdnu nalijeme jahodovou tekutinu do skleněných velkých lahví a zakorkujte.
- Lahve nechte tři měsíce odpočívat na chladném, tmavém místě.
- Když je víno čiré a již nekvasí (probublává), nalijte ho do jednotlivých menších skleněných lahví.
- Zakorkujte je a nechte je stárnout alespoň jeden rok.