Grilovat nemusíte jen maso!
Co vyzkoušet třeba papriky, lilky či chřest a to připravené tak, že si na maso ani nevzpomenete?
Pro inspiraci jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu.
Budete se oblizovat!
Naše recepty
4 tipy na nejlepší grilovanou zeleninu
- Nakrájejte zeleninu na stejnou tloušťku, aby se grilovala stejnou rychlostí. Pokud budete krájet zeleninu na příliš tenké části, bude hodně jemná a na grilu se rozpadne.
- Řiďte se zlatým pravidlem grilování: naolejujte to, co grilujete, ne samotný gril.
- Kořeňte jednoduše. Zeleninu velkoryse posypte solí a mletým černým pepřem. Při grilování absorbuje sůl, což zvýší její přírozenou sladkost. Pokud chcete, můžte přidat sušené bylinky jako je oregáno, máta, estragon nebo bazalka.
- Grilujte pod uzavřeným víkem. Tím vytvoříte stejné prostředí jako je v troubě.
Jestliže zeleninu nepodáváme jako přílohu ke grilovaným masům, ale jako samostatné grilované jídlo, pak ji doplňujeme většinou jen kouskem pečiva.
To je rozhodně lepší, když se alespoň chvíli rovněž opeče na grilu. Chuť grilované zeleniny určitě vylepší některá ze studených omáček připravených z jogurtu či majonézy nebo oblíbené dipy z různých surovin a tím také různých chutí, do kterých zeleninu namáčíme.
Inspirujte se našimi recepty na dipy, které skvěle doplní jakoukoli grilovanou zeleninu.