Špecle se zelím a slaninou

Špecle se zelím a slaninou

V tomto provedení klasických německých vaječných nudlí si pochutnáte na červeném zelí, křupavé cibulce a vypečené slanině!

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 500 g na tenké plátky nakrájeného červeného zelí
  2. 250 g na tenké plátky nakrájené červené cibule
  3. 300 g nakrájené slaniny (nakrájené na malé kousky)
  4. Sůl
  5. Pepř
  6. ½ mletého česneku
  7. Lžíce másla
  8. Čerstvou nasekanou petrželkou (na ozdobu)

Na špecle

  1. 250 g polohrubé mouky
  2. 120 ml mléka
  3. 2 vejce (rozšlehaná)
  4. ½ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  5. Špetka čerstvě mletého černého pepře
  6. ½ lžičky česnekového prášku
  7. ½ lžičky soli

Postup

  1. Ve středně velké míse smícháme mouku, mléko, vejce a koření
  2. Vše hněteme, dokud se ingredience dobře nezapracují
  3. Ve velkém hrnci si dáme vařit osolenou
  4. Jakmile se voda začne vařit, pomocí tvořítka na špecle, protlačujeme těsto do hrnce
  5. Vzniknou tak malé vaječné nudle
  6. Pokračujeme, dokud nám nedojde těsto
  7. Nudle vaříme 5-6 minut ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch
  8. Vyndáme je do cedníku, kde je necháme okapat a poté je přendáme do mísy a dáme stranou
  9. Na zelí se slaninou si zahřejeme velkou pánev
  10. Přidáme nakrájenou slaninu a za občasného míchání vaříme do křupava asi 7–10 minut
  11. Křupavou slaninu z pánve vyndáme a přeneseme jí na papírové utěrky, kde necháme vsáknout přebytečný tuk
  12. Do pánve s tukem ze slaniny přidáme cibuli a zelí
  13. Dochutíme solí a pepřem a za občasného míchání vaříme na střední teplotu 7–8 minut, dokud zelí a cibule nezměknou a lehce nezhnědnou
  14. Přidáme česnek a vaříme další minutu, dokud se nerozvoní
  15. Přidáme máslo a promícháme, aby se vše spojilo
  16. Přidáme křupavou slaninu zpět do pánve a znovu promícháme
  17. Dochutíme špetkou soli a pepře
  18. Posypeme čerstvou petrželkou a ještě horké podáváme

Zelí obecně je vitaminovou bombou! Proto se po hlavě vrhněte na další pokrmy se zelím. Vychutnejte si ho například v loveckém guláši s kuřecím masem a klobásou!

Křupavé špecle s červeným zelím a červenou cibulí a slaninou.
Zdroj: kraut-kopf.de

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.