Stačí jediné slovo a při pomyšlení na tu smetanovou dobrotu vám musí okamžitě téct sliny. Tento pokrm se špagetami z dýně je stejně bohatý na chuť jako jeho tradiční recept na špagety carbonara. Nejlepší na tom všem je, že tato varianta je bohatá na chuť, s nízkým obsahem sacharidů!
Co budeme potřebovat
- 2 střední špagetové dýně
- 250 g mraženého hrášku
- 4 plátky slaniny (nakrájené na kostičky)
- 2 vejce
- 200 g strouhaného parmazánu
- 5 stroužků nasekaného česneku
- špetka soli
- špetka černého pepře
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Dýně si podélně rozřízneme a odstraníme semínka.
- Vnitřní části potřeme lehce olejem, osolíme a opepříme.
- Dýně umístíme na plech nebo do velké zapékací mísy.
- Vložíme jí do předehřáté trouby a pečeme jí, dokud zcela nezměkne.
- Přibližně jí budeme péct 30-45 minut, podle výkonnosti trouby.
- Když je dýně upečená pomocí vidličky, si naškrábeme dýňové špagety.
- Jednotlivá vlákna by měly jít jednoduše od sebe oddělovat, pokud to nejde, vraťte dýni zpátky do trouby a pečte dalších 10-15 minut.
- Zatímco se dýně opéká, v pánvi si na střední teplotu osmažíme kousky slaniny, dokud není křupavá.
- Slaninu poté z pánve vyndáme a dáme jí stranou.
- Přebytečný tuk z pánve z části (necháme si něco málo na smažení špaget) odstraníme pomocí kuchyňské utěrky.
- Vedle v misce si prošleháme vejce s parmazánem.
- Teplotu pod pánví stáhneme na minimum a přidáme do ní dýňové špagety a hrášek.
- Vhodíme česnek.
- Vaříme asi minutu, aby se česnek rozvoněl.
- Do pánve začneme za stálého míchání přilévat vaječnou směs s parmazánem.
- Neustále mícháme, aby se dýně ve směsi rovnoměrně obalila.
- Míchejte přibližně 8-10 minut, dokud nevznikne hustá krémová omáčka.
- V pánvi nám vždy zůstane trochu tekutiny z dýně, tu můžeme z části odstranit zvýšením teploty, ale pozor, abychom to nepřehnali a špagety nevysušily.
- Špagety by měly vždy zůstat hezky krémové.
- Nakonec vypneme teplotu na sporáku a vmícháme sůl, pepř, slaninu a hrášek.
- Ochutnáme a dochutíme podle našich preferencí.
- Dýňové špagety carbonara ihned podáváme.
Dýně se v posledních letech stala hitem a surovinou číslo jedna v českých kuchyních! její oblíbenost každým rokem stoupá, což svědčí i o množství receptů, ve kterých se objevuje. Připojte se do tohoto davového šílenství a připravte z ní například krémovou dýňovou polévku v chladných zimních dnech nebo rychlovku v podobě dýňové pomazánky s domácím pečivem, stejně tak si můžete pochutnat na sladkých receptech z dýně.
S cukety se dá vytvořit všelicos, třeba i lahodný moučník! Nevěříte? Zkuste své rodině upéct sladký dezert z cukety dle našich receptů a uvidíte, že rozdíl nikdo nepozná!