V tomto receptu hlavní roli hrají vejce, kachní maso, sýr, bílý lanýž a špagety … co se dá s těmito ingrediencemi dělat? Neobvyklá, luxusní a slavnostní variace na tradiční italský těstovinový pokrm.
Co budeme potřebovat
- 300 g kachních prsou s kůží
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 4 žloutky
- 250 g špaget
- Strouhaný sýr pecorino (nebo parmazán)
- Bílý lanýž (nepovinné)
Postup
- Kůži kachních prsou nařízneme mřížkovým vzorem
- Důkladně osolíme a opepříme
- Koření do masa vpracujeme rukama
- Rozpálíme si nepřilnavou pánev na vysokou teplotu
- Když je horká, vložíme na ní kachní prsa kůží dolů.
- Pánev zakryjeme pokličkou
- Maso vaříme asi 8 minut, dokud není kůže křupavá a dozlatova opečená
- Poté poklici sundáme a prsa otočíme
- Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut z druhé strany
- Kachnu z pánve vyndáme a dáme jí stranou
- Odebereme si lžíci nebo dvě kachního tuku
- Těstoviny si uvaříme ve vroucí osolené vodě
- Odebereme si naběračku těstovinové vody a těstoviny scedíme
- V míse si rozšleháme žloutky a kachní prsa nakrájíme na kostičky
- Velkou pánev si zahřejeme na střední teplotu
- Vhodíme do ní špagety, žloutky a kachní prsa, v případě potřeby přidáme několik lžic vařící vody, aby se vše promíchalo
- Když jsou žloutky pokryty hedvábnou a hladkou žlutou smetanovou omáčkou, špagety stáhneme z plotny
- Vydatně je posypeme strouhaným sýrem pecorino a velkým množstvím mletého černého pepře
- Pokud používáte lanýž, na tenké plátky ho na carbonara těstoviny nastrouhejte
V tomto receptu na špagety carbonara hraje zásadní roli kvalitní nepřilnavá pánev, jinak totiž kachní prso bude vysušené a celý pokrm ztratí na své kvalitě, na které si zakládáme. Proto je potřeba zvážit, zda-li je vaše pánvička stejně kvalitní jako tyto recenzované nerezové pánve, které s trochou nadsázky budou vařit za vás! A rovnou se můžete pustit do dalších receptů s kachním masem!
Zbylo vám ze sobotního oběda více upečeného kuřecího masa než jste schopni sníst? A sousloví plýtvání potravinami vám zvedá žluč? Použijte ho do těchto nejlepších pomazánek z kuřecího masa, které jsou lahodné, snadné a rychlé. Uvidíte, že zbylé maso zmizí jedna, dvě!