Toto moderní pojetí klasického italského těstovinového pokrmu používá šťavnatou šunku místo tradiční pancetty. Stejně jako uvaření krémové omelety ke snídani, i v tomto receptu závisí na správném zacházení s vejci, aby byl výsledný pokrm více než lahodný. Držte se našeho postupu a úspěch je zaručen!
Co budeme potřebovat
- 3 vejce
- 3 žloutky
- Lžička soli
- Lžička čerstvě mletého černého pepře
- 150 g sýru pecorino (strouhaného)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 230 g nakrájené šunky
- 2 velké šalotky (nakrájené na tenké plátky)
- 250 g mraženého hrášku
- 500 g špaget
- 50 g másla
- Lžička citronové šťávy
- 2 lžíce čerstvé pažitky (najemno nakrájené)
Postup
- Vejce a žloutky vyšleháme dohromady v malé misce, dokud se důkladně nespojí
- Přimícháme sůl, pepř a 100 g sýra
- Vše dáme stranou
- Ve velké pánvi si rozehřejeme olej na střední teplotu
- Přidáme šunku a šalotku a za častého míchání asi 6 minut smažíme, dokud šalotka nezměkne
- Přidáme hrášek a 150 ml vody
- Směs přivedeme k varu na středně vysokou až vysokou teplotu
- Vše společně, za občasného míchání vaříme, dokud hrášek nezměkne, asi 5 minut
- Pánev sundáme z plotny
- Těstoviny si v hrnci s vroucí osolenou vodou uvaříme podle návodu na obalu
- Když jsou uvařené na skus, tak je pomocí kleští přendáme do pánve
- Z těstovinové vody si odebereme asi 150 ml, kterou ještě použijeme
- Špagety necháme asi 2 minuty v pánvi odpočívat
- Mezitím za stálého míchání postupně přiléváme hrnek odložené vody na vaření do vaječné směsi
- Poté pomalu vlijeme vaječnou směs do těstovinové směsi na pánvi
- Za stálého míchání spolu ingredience propojíme
- Máslo a citronovou šťávu přidáme do malého hrnce na sporák
- Směs zahřejeme, aby se máslo rozpustilo, a poté máselnou směs vmícháme do těstovin s vajíčkem
- Těstoviny rovnoměrně rozdělíme do čtyř teplých misek
- Rovnoměrně je posypeme pažitkou a zbývajícím sýrem