Každý klasický brunch ve francouzském stylu musí zahrnovat croissant. Podávejte je s marmeládou, možná i s trochou sýra, pokud toužíte po slané verzi. Ale pro skutečně sladký zážitek je nejlepší ho naplnit kvalitním mandlovým máslem, nebo krémem. Tento recept na mandlový croissant je klasickou verzí snídaňového pečiva s úžasnou náplní a opaženými mandlemi navrchu!
Co budeme potřebovat
- 4 lžičky sušeného droždí
- 60 ml vlažné vody
- 420 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- 40 g cukru krystal
- 3 lžíce rozpuštěného másla (vychladlého)
- 2 lžičky soli
- 120 g másla (změklého)
- 60 g oříškového másla (nebo jiné sladké pomazánky)
- Vejce
- 2 lžíce mléka
- 40 g nakrájených mandlí
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
- Droždí smícháme s teplou vodou a necháme odpočívat po dobu 5 minut
- Do rozpuštěného droždí a vody přidáme chlebovou mouku, mléko, cukr, rozpuštěné máslo a sůl
- Začneme míchat těsto, mícháme asi 2 minuty
- Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci mouky navíc, dokud nebude těsto dostatečně pevné, aby drželo tvar
- Z těsta vytvarujeme kouli a zakryjeme jí potravinářskou fólií
- Těsto necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě
- Těsto vyválíme do obdélníku
- Poté jej přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout
- Vykynuté a vyválené těsto potřeme změklým máslem
- Poté těsto přeložíme na třetiny
- Těsto znovu vyválíme do obdélníku a znovu ho přeložíme na třetiny
- Znovu ho zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme na hodinu do lednice
- Postup poté zopakujeme ještě jednou
- Těsto znovu vyválíme do obdélníku
- Pomocí ostrého nože těsto podélně uprostřed rozřízneme, aby se vytvořily dva obdélníky
- Každý kus nařežeme tak, aby nám vzniklo 10 kusů těsta
- Nakonec každý kus rozřízneme diagonálně na polovinu, abychom vytvořili 20 trojúhelníků
- Do špičky každého trojúhelníku dáme malou lžičku oříškového másla a poté trojúhelník odspoda srolujeme a nakonec ho ohneme, aby vznikl tvar půlměsíce
- Hotové croissanty umístíme na lehce vymazaný plech, tak aby se nedotýkaly
- Zakryjeme je plastovou fólií a necháme 45 minut kynout, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem
- Troubu mezitím předehřejeme na 160 stupňů
- Vyšleháme si vejce se 2 lžícemi mléka
- Povrch každého croissantu potřeme vajíčkem a poté je posypeme nakrájenými mandlemi
- Croissanty pečeme 14 až 16 minut, dokud nejsou nafouknuté a mandle dozlatova opečené
- Vršky teplých croissantů posypeme moučkovým cukrem
Croissanty je nejlepší jíst čerstvé. Pokud vám zbydou i na druhý den, můžete je alespoň trochu oživit tím, když je v troubě asi 5 minut jemně prohřejete.
Pokud byste chtěli upéct tyto croissanty ráno, můžete si je připravit den předem a přes noc je zakryté potravinářskou fólií uchovat v chladu. Místo toho, abyste je nechali kynout při pokojové teplotě, nechte je do rána v lednici a poté pokračujte v receptu.
Vychutnejte si sladkou verzi těchto nadýchaných croissantů s našimi skvělými recepty na marmelády a vychutnejte si je například s malinovou marmeládou.
Pokud spíš fandíte slaným pokrmům brunch nevyjímaje, zkuste croissant s těmito pomazánkami z romadúru. Možností je nepřeberné množství!
Banánový chlebíček je výborná věc, ale co takhle vyzkoušet tyto sladké recepty na domácí muffiny, které by také neměly chybět při žádném pravém americkém brunchy.