Klasické francouzské mandlové croissanty

Klasické francouzské mandlové croissanty

Každý klasický brunch ve francouzském stylu musí zahrnovat croissant. Podávejte je s marmeládou, možná i s trochou sýra, pokud toužíte po slané verzi. Ale pro skutečně sladký zážitek je nejlepší ho naplnit kvalitním mandlovým máslem, nebo krémem. Tento recept na mandlový croissant je klasickou verzí snídaňového pečiva s úžasnou náplní a opaženými mandlemi navrchu!

Co budeme potřebovat

  1. 4 lžičky sušeného droždí
  2. 60 ml vlažné vody
  3. 420 g hladké mouky
  4. 60 ml mléka
  5. 40 g cukru krystal
  6. 3 lžíce rozpuštěného másla (vychladlého)
  7. 2 lžičky soli
  8. 120 g másla (změklého)
  9. 60 g oříškového másla (nebo jiné sladké pomazánky)
  10. Vejce
  11. 2 lžíce mléka
  12. 40 g nakrájených mandlí
  13. 2 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Droždí smícháme s teplou vodou a necháme odpočívat po dobu 5 minut
  2. Do rozpuštěného droždí a vody přidáme chlebovou mouku, mléko, cukr, rozpuštěné máslo a sůl
  3. Začneme míchat těsto, mícháme asi 2 minuty
  4. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci mouky navíc, dokud nebude těsto dostatečně pevné, aby drželo tvar
  5. Z těsta vytvarujeme kouli a zakryjeme jí potravinářskou fólií
  6. Těsto necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě
  7. Těsto vyválíme do obdélníku
  8. Poté jej přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout
  9. Vykynuté a vyválené těsto potřeme změklým máslem
  10. Poté těsto přeložíme na třetiny
  11. Těsto znovu vyválíme do obdélníku a znovu ho přeložíme na třetiny
  12. Znovu ho zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme na hodinu do lednice
  13. Postup poté zopakujeme ještě jednou
  14. Těsto znovu vyválíme do obdélníku
  15. Pomocí ostrého nože těsto podélně uprostřed rozřízneme, aby se vytvořily dva obdélníky
  16. Každý kus nařežeme tak, aby nám vzniklo 10 kusů těsta
  17. Nakonec každý kus rozřízneme diagonálně na polovinu, abychom vytvořili 20 trojúhelníků
  18. Do špičky každého trojúhelníku dáme malou lžičku oříškového másla a poté trojúhelník odspoda srolujeme a nakonec ho ohneme, aby vznikl tvar půlměsíce
  19. Hotové croissanty umístíme na lehce vymazaný plech, tak aby se nedotýkaly
  20. Zakryjeme je plastovou fólií a necháme 45 minut kynout, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem
  21. Troubu mezitím předehřejeme na 160 stupňů
  22. Vyšleháme si vejce se 2 lžícemi mléka
  23. Povrch každého croissantu potřeme vajíčkem a poté je posypeme nakrájenými mandlemi
  24. Croissanty pečeme 14 až 16 minut, dokud nejsou nafouknuté a mandle dozlatova opečené
  25. Vršky teplých croissantů posypeme moučkovým cukrem

Croissanty je nejlepší jíst čerstvé. Pokud vám zbydou i na druhý den, můžete je alespoň trochu oživit tím, když je v troubě asi 5 minut jemně prohřejete.

Pokud byste chtěli upéct tyto croissanty ráno, můžete si je připravit den předem a přes noc je zakryté potravinářskou fólií uchovat v chladu. Místo toho, abyste je nechali kynout při pokojové teplotě, nechte je do rána v lednici a poté pokračujte v receptu.

Vychutnejte si sladkou verzi těchto nadýchaných croissantů s našimi skvělými recepty na marmelády a vychutnejte si je například s malinovou marmeládou.
Pokud spíš fandíte slaným pokrmům brunch nevyjímaje, zkuste croissant s těmito pomazánkami z romadúru. Možností je nepřeberné množství!

Domácí nadýchané francouzské pečivo s ořechovou náplní.
Zdroj: theflavorbender.com

Banánový chlebíček je výborná věc, ale co takhle vyzkoušet tyto sladké recepty na domácí muffiny, které by také neměly chybět při žádném pravém americkém brunchy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.