Croque madame

Croque madame

Ikonická snídaně ve francouzském stylu. Pokrm croque madame, je sendvič vyrobený z chleba typu briošky s typickou náplní ze sýra, šunky, sázených vajec a bešamelové omáčky. Vejce servírujeme žloutkem vzhůru, aby žloutek při krájení sendviče mohl vytéct.

Co budeme potřebovat

Na bešamel

  1. 90 g nesoleného másla
  2. 30 g hladké mouky
  3. Lžička soli
  4. Špetka mletého muškátového oříšku
  5. 730 ml mléka
  6. 50 g strouhaného parmazánu

Další přísady

  1. Bochník briošky (nebo toastového chlebu)
  2. 30 g strouhaného tvrdého sýra
  3. 8 plátků šunky (nakrájené na malé kousky)
  4. 25 g strouhaného parmazánu
  5. Máslo (změklé)
  6. 4 velká smažená vejce

Postup

  1. Na bešamel si rozpustíme 6 lžic másla v nepřilnavé pánvi
  2. Poté zašleháme mouku
  3. Pokračujeme ve šlehání a vaření po dobu 2-3 minut, tak aby směs byla hustá
  4. Pomalu zašleháme jednu polovinu mléka
  5. Nechte moučnou směs, aby mléko absorbovala, a poté přidáme zbytek mléka
  6. Nejprve moučná směs bude vypadat jako pasta, ale pomalu zřídne
  7. Pokračujeme ve vaření, asi 5–8 minut na střední teplotu, dokud omáčka nezhoustne
  8. Jakmile omáčka zhoustne, zašleháme sůl, muškátový oříšek a ½ parmazánu
  9. Pokračujeme ve šlehání, dokud se sýr nerozpustí
  10. Omáčku odstraníme z plotny a necháme mírně vychladnout
  11. Mezitím si připravíme sendvič
  12. Troubu předehřejme na 150 stupňů
  13. Plech vyložte pečícím papírem
  14. Briošku nakrájejte na 8 silných plátků nebo pracujeme s klasickými plátky toastového chleba
  15. Na 4 plátky chleba nasypeme nastrouhaný tvrdý sýr
  16. Poté na sýr položíme plátky šunky a na každý plátek dáme lžíci bešamelu
  17. Navrch položíme zbylé plátky chleba a vršek potřeme změklým máslem
  18. Předehřejeme si velkou pánev na střední teplotu
  19. Do ní vložíme sendviče potřenou stranou dolů
  20. Zatímco se tato strana opéká, druhou stranu taktéž potřeme máslem
  21. Pečeme z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou obě strany zlatavé
  22. Jakmile jsou obě strany opečené, položíme je na připravený plech
  23. Navrch každého sendviče přidáme 2 lžíce bešamelu a 1 lžící parmazánu
  24. Vložíme je do trouby a pečeme asi 5 minut, dokud se sýr nerozpustí
  25. Vyndáme sendviče z trouby, přidáme sázené vejce a ihned podáváme

Vychutnejte si nadýchaný toastový chleba i jinak. Můžete je vyzkoušet v nejrůznějších variacích, sladkých i slaných, podle těchto výborných receptů s toastovým chlebem.

Tradiční recept na zapečenou šunku v briošce a bešamelu.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.