Ikonická snídaně ve francouzském stylu. Pokrm croque madame, je sendvič vyrobený z chleba typu briošky s typickou náplní ze sýra, šunky, sázených vajec a bešamelové omáčky. Vejce servírujeme žloutkem vzhůru, aby žloutek při krájení sendviče mohl vytéct.
Co budeme potřebovat
Na bešamel
- 90 g nesoleného másla
- 30 g hladké mouky
- Lžička soli
- Špetka mletého muškátového oříšku
- 730 ml mléka
- 50 g strouhaného parmazánu
Další přísady
- Bochník briošky (nebo toastového chlebu)
- 30 g strouhaného tvrdého sýra
- 8 plátků šunky (nakrájené na malé kousky)
- 25 g strouhaného parmazánu
- Máslo (změklé)
- 4 velká smažená vejce
Postup
- Na bešamel si rozpustíme 6 lžic másla v nepřilnavé pánvi
- Poté zašleháme mouku
- Pokračujeme ve šlehání a vaření po dobu 2-3 minut, tak aby směs byla hustá
- Pomalu zašleháme jednu polovinu mléka
- Nechte moučnou směs, aby mléko absorbovala, a poté přidáme zbytek mléka
- Nejprve moučná směs bude vypadat jako pasta, ale pomalu zřídne
- Pokračujeme ve vaření, asi 5–8 minut na střední teplotu, dokud omáčka nezhoustne
- Jakmile omáčka zhoustne, zašleháme sůl, muškátový oříšek a ½ parmazánu
- Pokračujeme ve šlehání, dokud se sýr nerozpustí
- Omáčku odstraníme z plotny a necháme mírně vychladnout
- Mezitím si připravíme sendvič
- Troubu předehřejme na 150 stupňů
- Plech vyložte pečícím papírem
- Briošku nakrájejte na 8 silných plátků nebo pracujeme s klasickými plátky toastového chleba
- Na 4 plátky chleba nasypeme nastrouhaný tvrdý sýr
- Poté na sýr položíme plátky šunky a na každý plátek dáme lžíci bešamelu
- Navrch položíme zbylé plátky chleba a vršek potřeme změklým máslem
- Předehřejeme si velkou pánev na střední teplotu
- Do ní vložíme sendviče potřenou stranou dolů
- Zatímco se tato strana opéká, druhou stranu taktéž potřeme máslem
- Pečeme z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou obě strany zlatavé
- Jakmile jsou obě strany opečené, položíme je na připravený plech
- Navrch každého sendviče přidáme 2 lžíce bešamelu a 1 lžící parmazánu
- Vložíme je do trouby a pečeme asi 5 minut, dokud se sýr nerozpustí
- Vyndáme sendviče z trouby, přidáme sázené vejce a ihned podáváme
Vychutnejte si nadýchaný toastový chleba i jinak. Můžete je vyzkoušet v nejrůznějších variacích, sladkých i slaných, podle těchto výborných receptů s toastovým chlebem.