Variací na polévku Avgolemono je velká řada, klasický recept je s kuřecím masem a vývarem. My pro vás však máme recept na vynikající fenyklové Avgolemono.
Ingredience:
- 2 bulvy fenyklu
- 1 střední cibule
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l vody
- sůl
- pepř
- Fenyklové vlasy a plátky citrónu na ozdobu
Postup:
- Nejprve si fenykl nakrájejte na velmi tenké plátky a cibuli na kostičky
- Hrst nakrájeného fenyklu si dejte stranou
- V hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm cibuli spolu s fenyklem a opékejte asi 10 minut
- Po opečení fenyklu a cibule přilijte vodu, hrnec přiklopte a vařte do změknutí fenyklu
- Na pánvi rozpalte máslo a opečte na něm zbylou hrst fenyklu. Opékejte dokud fenykl nezhnědne = nezkaramelizuje.
- Uvařenou polévku rozmixujte do hladka
- V misce si rozšlehejte vejce s citrónovou šťávou a vlijte za stálého míchání do rozmixované polévky.
- Polévku s vejcem za stálého míchání vařte asi 2 minuty dokud nezhoustne a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte ozdobenou opečeným fenyklem, fenyklovými vlasy a plátky citrónu.
Pokud chcete polévku vylepšit, můžete místo vody použít kuřecí vývar a také přidat trhané kuřecí maso.