Toto rizoto si určitě oblíbíte vy i vaše děti, díky jeho sladké chuti.
Ingredience:
- 1,5 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru
- 90 g másla
- 1 cibule nakrájená na drobno
- 2 bulvy fenyklu nakrájené na tenké plátky
- 400 g rýže arborio
- 180 g strouhaného parmezánu
- sůl
- fenyklové vlasy na ozdobu
Postup:
- Nejprve si dejte do hrnce vařit vývar, budete ho potřebovat horký.
- Do dalšího hrnce si dejte rozpustit 60 g másla.
- Do rozpuštěného másla dejte cibuli, nakrájený fenykl a vařte dokud cibule a fenykl nezměknou (asi 10 minut).
- Až cibule s fenyklem změknou dochuťte solí (se solí opatrně, na konci budete přidávat sýr a ten je sám o sobě dost slaný) a přidejte rýži.
- Rýži míchejte s cibulí a fenyklem dokud se neobalí máslem.
- Do rýže přidejte naběračku horkého vývaru a vařte za stálého míchání dokud se všechna voda nevyvaří.
- Dále přidávejte vývar, ale vždy potom co se předchozí porce vývaru vstřebá.
- S přidáváním vývaru pokračujte, tak dlouho dokud nebude rýže al dente a rizoto, nebude mít krémovou konzistenci (bude to trvat asi 20 minut).
- Až bude mít rizoto požadovanou konzistenci stáhněte z plamene, zamíchejte do něj zbylé máslo, strouhaný parmezán a tak lžíci fenyklových vlasů.
- Hotové rizoto ihned podávejte, zasypané fenyklovými vlasy a parmezánem.
Rizoto můžete na závěr pokapat fenyklovým olejem a přidat opečený fenykl.