Už jste někdy vyzkoušeli tuto italskou klasiku ze šťavnatého dušeného telecího s gremolatou z petrželky, citrónové kůry a česneku? Ne? Chyba! Je to lahůdka!
Ingredience
Na Osso Buco:
- 115 g pancetty, nakrájené na 0,5 cm kostky
- 1,1 až 1,4 kg telecí kližky (4 až 6 kusů o tloušťce 5 až 8 cm)
- 1/2 šálku nakrájené mrkve (0,5 cm kostky)
- 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru (0,5 cm kostky)
- 1 střední cibule (0,5 cm kostičky)
- 2 lžíce nasekaného česneku (asi 4 stroužky)
- 3 až 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1 až 2 šálky kuřecího nebo telecího vývaru
- hladká mouka na poprášení masa
- sůl a pepř dle chuti
Na gremolatu:
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 2 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
- Nechte rozpálit hrnec vhodný do trouby (nebo velkou pánev) na sporáku na středním plameni asi 5 minut.
- Přidejte do hrnce pancettu, restujte a občas promíchejte.
- Když je pancetta křupavá a většina tuku je vypálená (asi 5 minut restování), vyjměte pancettu na talíř pokrytý papírovou utěrkou a dejte stranou.
- V případě potřeby slijte z pánve všechen tuk kromě dvou lžic.
- Mouku dejte do mělké mísy nebo hlubokého talíře.
- Telecí maso dobře osolte a opepřete, obalte ji v mouce, setřeste přebytek a maso přidejte do rozpáleného tuku v hrnci.
- Zvyšte plamen na středně vysoký a opečte maso z každé strany, dokud nebude dobře zhnědlé (asi 5 minut z každé strany).
- Vyjměte maso na talíř, dejte stranou.
- Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer do hrnce.
- Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí asi 5 minut), a přidejte česnek a tymián.
- Pokračujte v restování, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 10 minut).
- Vraťte maso do hrnce a poté přidejte tolik vývaru, aby přesahoval o něco více než do poloviny masa.
- Přiveďte k varu.
- Zakryjte hrnec a vložte ho do trouby.
- Pečte, dokud není maso měkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Smíchejte ingredience na gremolatu a dejte je do samostatné malé servírovací misky.
- Podávejte Osso Buco servírované na rizotu nebo polentě.
- Posypte gremolatou.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na stehna z krůtího masa pro všechny gurmány. Vyzkoušejte je všechny!