Ostružinový sirup

Ostružinový sirup
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesních bobulí si zamilujete na první ochutnání. Je to výborná domácí pochoutka na palačinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastně všechno co vás jen napadne.

Co budeme potřebovat

  1. 2 kg ostružin
  2. 400 g cukru
  3. 500 ml vody
  4. 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Ve větším hrnci si smícháme vodu společně s ostružinami.
  2. Vaříme je na střední teplotu, dokud ostružiny nezměknou.
  3. Když jsou měkké, vezmeme si k ruce tyčový mixér a ostružiny dohladka rozmixujeme.
  4. Takto upravené ostružiny přes sítko přesejeme do jiné misky.
  5. Pomocí stěrky ostružinovou omáčku přes sítko propracujeme, dokud nám v sítu nezbydou jen semínka.
  6. Nyní omáčku bez semínek vrátíme zpět do hrnce.
  7. Do omáčky vmícháme cukr a citronovou šťávu.
  8. Sporák zapneme na střední teplotu a vaříme.
  9. Ostružinovou omáčku stále mícháme asi 5-10 minut, dokud se nezredukuje v sirup.
  10. Do desinfikovaných nebo nových sklenic horký sirup nalijeme.
  11. Ponecháme asi 3 centimetrový prostor od horního okraje.
  12. Sklenice otřeme a pevně uzavřeme víčkem.
  13. Poté si připravíme velký hrnec, který naplníme asi do poloviny vodou, kterou začneme vařit.
  14. Když se voda vaří, pomocí kleští začneme jednotlivé sklenice do něj vkládat a necháme je tam asi 10 minut.
  15. Poté je vyndáme a otočíme je dnem vzhůru na připravený ručník nebo utěrku.
  16. Takto je necháme alespoň 12 hodin odpočívat.
  17. Poté zkontrolujeme, zda skleničky těsní, tím že zatlačíme na střed víčka, když nepruží je to v pořádku.
  18. Zavařené ostružiny můžeme takto skladovat 9-12 měsíců.
Tekutá pochoutka ve formě sirupu z nejlepších lesních bobulí.
Zdroj: virtuallyhomemade.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.