Lehce nakyslá marmeláda, která se výtečně hodí ke všemu sladkému, protože naprosto perfektně sladkost vyváží.
Co budeme potřebovat
- 500 g ostružin
- 35 g želírovacího cukru
- 250 g cukru
- 250 ml vody (nebo jablečného džusu)
- 3 kapky červeného potravinářského barviva
- kapka modrého potravinářského barviva
- 4 lžičky citronové šťávy
Postup
- Ostružiny omyjeme.
- Na sporáku přivedeme ve větším hrnci k varu vodu.
- V několika dávkách do ní vkládáme ostružiny.
- Počkáme, dokud se voda nezačne znovu vařit a poté ostružiny vaříme asi minutu.
- Ihned je z hrnce vyndáme a vložíme do mísy s víkem nebo hrnce, aby nám zůstaly teplé.
- Opakujeme s celou várkou ostružin.
- Do velkého hrnce přidáme želírovací cukr společně s klasickým cukrem a přidáme vodu nebo džus.
- Pokud jste se rozhodli pracovat i s potravinářským barvivem, tak ho teď přidáme.
- Na střední teplotu neustále směs mícháme, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat.
- Přidáme šťávu z citronu a vaříme další minutu.
- Opatrně přidáme blanšírované ostružiny a mícháme, dokud se rovnoměrně nerozprostřou.
- Horkou ostružinovou marmeládu plníme do desinfikovaných sklenic, kde necháme asi 3 centimetry místo od uzávěru.
- Hrdlo sklenic otřeme, nasadíme víčka a pořádně utáhneme.
- Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je zcela vychladnout.