Co budeme potřebovat
- 1 kg ostružin
- 500 ml vody (nebo neslazené ovocné šťávy)
Postup
- Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme jí k varu
- Ostružiny omyjeme a scedíme
- Přidáme je do vody a vaříme, dokud nejsou měkké
- Pomocí děrované naběračky, plníme horkými ostružinami jednotlivé sklenice
- Sklenice by měli mít volný prostor 3 centimetrů od horního okraje
- Poté přidáme vyvařenou tekutinu (asi 1 centimetr)
- Otřeme hrdlo sklenice a uzavřeme víčkem
- Naplněné skleničky naskládáme do hrnce, do kterého nalijeme vodu a přivedeme jí k varu
- Hrnec přiklopíme a ostružiny zavařujeme asi 15 minut
- Po uplynutí 15 minut, sporák vypneme, sundáme pokličku a počkáme 5 minut
- Poté skleničky vyndáme a necháme je 24 hodin odpočívat a chladnout
- Skleničky si označíme a skladujeme je na chladném a tmavém místě