Nemůžete se nabažit marinovaných masových kousků z vaší oblíbené řecké restaurace? Vyzkoušejte tento rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v řeckém stylu. Kuřecí plátky marinované v jogurtu s dokonale sladěném koření a zabalené do nadýchaného chlebu s omáčkou tzatziki, je něco co musíte zkusit!
Co budeme potřebovat
Na kuřecí maso
- 700 g kuřecích prsou (nakrájených na plátky)
- Extra panenský olivový olej
Na marinádu
- 250 g řeckého jogurtu
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce řeckého extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- Špetka soli
- Černý pepř
- Lžíce oregana
- Lžička sladké papriky
- Lžička mletého kmínu
- Lžička mletého koriandru
- Špetka kajenského pepře
Na přílohu
- Pita chléb (na přípravu domácího pita chlebu viz poslední recept v článku)
- Omáčka tzatziki
- Rajče (nakrájené na plátky)
- Okurka (nakrájená na plátky)
- Zelená paprika (nakrájená na plátky)
- Červená cibule (nakrájená na půlměsíčky)
- Olivy
Postup
- Na kuřecí marinádu si smícháme koření na gyros marinádu
- Vše spolu dobře promícháme a přidáme na plátky nakrájené kuřecí maso
- Znovu promícháme, aby se maso důkladně v gyros koření obalilo
- Mísu přikryjeme a dáme jí minimálně na 30 minut odpočívat do lednice, nejlépe však marinujeme přes noc
- Na pánvi si poté na střední teplotu rozehřejeme polévkovou lžíci olivového oleje
- Přidáme kuřecí plátky a začneme smažit
- Maso z každé strany smažíme přibližně 5 minut, dokud není zlatohnědé
- Na sestavení kuřecího gyros si ohřejeme pita chléb
- Jako první roztíráme tzatziki omáčku
- Přidáme 2-3 plátky upečeného kuřete
- Navrch dáme rajče, okurku, zelenou papriku, cibuli a olivy
- Vše můžeme završit ještě přidáním tzatziki omáčky, zabalíme pita chléb a ihned teplé podáváme
Pro ještě intenzivnější zážitek si můžete uvařit tento recept na kuřecí gyros i s domácím pita chlebem. Stačí se podívat na poslední recept tohoto článku a během pár minut se můžete Řecku přiblížit zase o něco více.