Tradiční gyros z jehněčího masa

Tradiční gyros z jehněčího masa

Zakousněte se do tohoto lahodného řeckého jehněčího Gyrosu s domácí pita a jogurtovou omáčkou tahini a předstírejte, že jste svátek… Podávejte s mými řeckými citronovými bramborami

Co budeme potřebovat

Na tahini jogurtovou omáčku

  1. 200 g řeckého jogurtu
  2. 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
  3. 2 lžíce olivového oleje
  4. Šťáva z ½ citronu
  5. 2 lžíce nasekané petrželky
  6. Stroužek česneku (prolisovaný)
  7. Lžička soli

Na jehněčí maso

  1. 1 kg jehněčí plece
  2. Lžíce oregana
  3. Lžíce cibulového prášku
  4. ½ lžičky sladké papriky
  5. Lžička soli
  6. ½ lžičky mletého černého pepře
  7. 2 lžíce olivového oleje
  8. 2 lžíce bílého vinného octa

Na servírování

  1. 2 rajčata (nakrájená na tenké plátky)
  2. 1 červená cibule (nakrájená na velmi tenké plátky)
  3. 2 lžíce nasekané petrželky

Postup

  1. Na domácí jogurtovou omáčku s tahini si v misce smícháme jogurt, tahini, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a nasekanou petrželku
  2. Misku zakryjeme a uložíme do lednice, dokud není potřeba
  3. Na přípravu a vaření jehněčího si v míse smícháme oregano, sladkou papriku, česnekový granulát, sůl a pepř
  4. Vše promícháme a nakonec přidáme olivový olej a ocet
  5. Touto kořenící gyros směsí potřeme celou jehněčí plec
  6. Maso přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat
  7. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů s mřížkou ve spodní třetině
  8. Marinované jehněčí maso pečeme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
  9. Posléze alobal odstraníme a vaříme dalších 20 minut
  10. Troubu vypneme a maso v pekáči, který volně překrytý alobalem necháme 30 minut odpočívat
  11. Jehněčí maso nakrájíme na tenké plátky a odstraníme všechny mastné kousky.
  12. K nakrájenému jehněčímu přidáme několik lžic šťávy z pekáče
  13. Maso udržujeme v teple, dokud nebudeme gyros sestavovat
  14. Pro sestavení pita chlebu smícháme jednu nadrobno nakrájenou červenou cibuli s velkým množstvím nasekané petrželky
  15. Rajčata zbavíme semínek a taktéž nakrájíme na drobné kousky
  16. Rozpečený pita chléb potřeme jogurtovou omáčkou s tahini
  17. Přidáme velké množství jehněčího masa a navrch dáme rajčata s cibulí a petrželkou
  18. Maso pitou zabalíme a ihned podáváme

Jehněčí maso se peče, když je jeho vnitřní teplota 70 stupňů, aby bylo středně propečené, nikoliv suché.

Křehké jehněčí maso v chlebu se zeleninou a omáčkou.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.