Udělejte si svůj vlastní domácí tradiční řecký pokrm zabalený v pita s tímto jednoduchým receptem na souvlaki neboli řecké špízy! Souvlaki jsou jedním z nejoblíbenějších pouličních jídel v Řecku a má to dobrý důvod. Pokrm je plněný dobře uvařeným a kořeněným masem se svěží omáčkou tzatziki a zabalený v lahodně křupavé pitě. A to je na tom prostě to nejlepší!
Co budeme potřebovat
Na maso
- 1 vepřovou panenku (nakrájenou na nudličky)
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- ½ červené cibule (nakrájená na plátky)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- Lžíce oregana
- Lžíce sušeného tymiánu
- Lžíce sušeného rozmarýnu
- ½ lžíce medu
Na omáčku tzatziki
- Okurku
- 2 stroužky česneku
- 50 ml panenského olivového oleje
- 500 g jogurtu
- 2 lžíce červeného vinného octa
- Sůl
- Pepř
Na servírování
- 4 pita chleby
- Červená cibule (nakrájená)
- Rajče (nakrájené na plátky)
- Salát
Postup
- Ve velké míse si smícháme nudličky z vepřové panenky, česnek, červenou cibuli, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, trochu tymiánu, trochu rozmarýnu a vše promícháme
- Ingredience důkladně promícháme dohromady, aby se chutě propojily, a nakonec přidáme ½ lžíce medu
- Misku zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice
- Maso necháme v marinádě alespoň 2 hodiny v lednici nakládat, nejlépe však přes noc
- Pro tepelnou úpravu masa si na vysokou pánev rozpálíme velkou pánev
- Přidáme panenku spolu s marinádou, ve které se nakládala
- Maso z každé strany opékáme bez míchání asi minutu, dokud není maso uvnitř propečené a na povrchu křupavé
- Pro přípravu tzatziki omáčky na vepřový gyros nalijte do kuchyňského robotu olivový olej a česnek
- Směs mixujeme, dokud se česnek nerozmělní na kašičku
- Do velké mísy nastrouháme okurku, ochutíme solí a pepřem a necháme 10 minut odstát
- Nastrouhanou okurku zabalíme do utěrky a začneme jí ždímat, aby se zbavila přebytečné vody
- Okurku vrátíme do mísy a přidáme rozmixovaný česnek s olejem, jogurt, 2 lžíce octa z červeného vína, sůl a pepř a promícháme
- Pita chléb zlehka potřeme z obou stran olejem a dochutíme solí, pepřem a oreganem
- Troubu si zapneme na 250 stupňů
- Na její dno položíme velkou pánev (vzhůru nohama)
- Na ní chléb položíme pita chleby a opékáme v předehřáté troubě na 250 °C asi 1 minutu
- K podávání potřeme pita chleby trochou domácí tzatziki omáčky a navrch dejte vepřové nudličky, několik plátků červené cibule, pár plátků nakrájených rajčat
- Zabalíme a ihned podáváme
Pro rychlejší a snadnější verzi můžete omáčku tzatziki nahradit samotným jogurtem nebo hořčičnou či majonézovou omáčkou.