Užijte si pocit letní dovolené v Řecku díky tomuto jednoduchému a výbornému receptu na tradiční řecký pokrm ve vegetariánské verzi s halloumi sýrem. A vychutnejte si ho o něco více s domácími bylinkovými hranolky.
Co budeme potřebovat
Na gyros
- 100 g halloumi (nakrájený na plátky)
- lžička medu
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky chilli prášku
- 2 lžičky oregana
- kůra a šťáva z ½ citronu
- 3 lžíce tzatziki omáčky
- ¼ červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
- 5 cherry rajčátek (rozpůlených)
- ¼ okurky (nakrájená na půlměsíce)
- pita chleba
Na bylinkové hranolky
- lžíce olivového oleje
- 2 brambory (oloupané a nakrájené na hranolky)
- 2½ lžičky sušeného oregana
Postup
- Troubu rozehřejeme na 180C.
- Plech vymažeme olivovým olejem a vložíme ho do trouby, aby se rozehřál.
- Nakrájené brambory opláchneme ve studené vodě, abychom odstranili přebytečný škrob, a poté je osušíme čistou utěrkou.
- Plátky brambor rozprostřeme na rozpálený pekáč a posypeme je sušeným oreganem a pořádně osolíme.
- Brambory pečeme 30–40 minut, dokud nebudou křupavé a zlatavé.
- V polovině pečené brambory otočíme (ca po 15 minutách).
- Když jsou hranolky téměř upečené, do mísy vhodíme nakrájené halloumi, med, česnekový prášek, chilli, oregano a citronovou kůru i šťávu.
- Halloumi v této směsi důkladně obalíme.
- Poté si rozehřejeme na vysokou teplotu pánev a halloumi 2–3 minuty z každé strany smažíme, dokud se rovnoměrně neopeče.
- Pro sestavení vegetariánského gyrosu si na ještě horké pánvi ohřejeme pita placku.
- Placku si můžeme rozehřát i na vysokou teplotu v troubě po dobu 2 minut.
- Chleba potřeme pořádnou porcí tzatziki omáčky.
- Poté přidáme pár bylinkových lupínků, halloumi, červenou cibuli, rajčata a nakrájenou okurku.
- Pokrm posypeme oreganem a zakápneme troškou tzatziki.
- Chléb poté obalíme kolem náplně a vychutnáváme si ho se zbytkem domácích hranolek.