Upečte si domácí kváskovou focacciu z těch nejlepších surovin. Pokud celé těsto nezpracujete, uložte ho do lednice, kde 2-4 dny vydrží.
Ingredience na rozkvas
- 25 g pšeničného či žitného kvásku
- 90 ml vody
- 100 g hladké mouky
Zbylé ingredience
- 250 ml vody + lžíce na dohotovení
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- drobet rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- hrubá sůl
Postup
- Nejprve si připravíte rozkvas tak, že všechny suroviny na něj smícháte a necháte 8-10 hodin v teple kynout.
- V míse smíchejte hotový kvásek a přidejte zbylé suroviny – mouku, vodu, olivový olej a sůl. Uhněťte volné těsto, které vložíte do olivovým oleje vytřené mísy a necháte tak 40-45 minut kynout.
- Těsto poté popřekládejte, zakryjte a uložte na noc do lednice.
- Před samotným pečením rozehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečícím papírem a potřete trochou olivového oleje.
- Nakynuté těsto vyškrábněte na plech a naolejovanými prsty jej důlkováním roztáhněte po plechu, přičemž zanechte výšku 2 cm.
- Oloupejte a nakrájejte česnek na malé kousky, které zapíchněte hluboko do těsta. Stejně tak zapíchejte čerstvý rozmarýn. Těsto můžete ozdobit ještě třeba cherry rajčátky, které do také do těsta vtlačíte.
- V míse rozšlehejte olivový olej se lžící vody a po celé ploše focacciu pokapejte. Nakonec posypejte hrubou solí a dejte péct do předehřáté trouby dozlatova po dobu 25-35 minut.
- Po upečení si focacciu vychutnejte s čímkoli, co máte rádi.
Máte rádi plněné pečivo? Máme pro vás dalších 7 receptů na slané pečivo s náplní!