Vyzkoušejte tento recept na těšínskou šoldru. Připravuje se s uzenou šunkou nebo uzenou plecí. Inspirujte se.
Ingredience
- 2 ks cibule
- 2 kg uzené šunky
- 4 bobkové listy
- 2 šalvějové listy
- 1 lžíce kuliček černého pepře
- 1 balení směsi na pečení chleba
- mouka
Dip
- 2 lžíce hořčice
- trochu kopru
- 100 g majonézy
- 250 g bílého jogurtu
- špetka soli
- pepř
Postup
- Nejprve si oloupejte cibuli.
- Vložte šunku do velkého hrnce a zalijte ji vodou. Přidejte do vody cibuli, kuličky černého pepře, šalvějové listy a bobkové listy, ale žádnou sůl.
- Přiveďte šunku k varu a nechte ji 1,5 hodiny vařit.
- Vyjměte šunku a nechte ji vychladnout.
- Plech vyložte pečicím papírem a připravte si těsto.
- Informace o tom, jak se dělá těsto na plecovníky, najdete na příbalovém letáku ke směsi na chleba. Používá se totiž klasické těsto na chleba.
- Těsto nechejte odležet 30 minut, potom ho promíchejte a rozložte na plech. Plát by měl být tlustý zhruba půl centimetru.
- Doprostřed dejte šunku v celku, potřete ji hořčicí a okraje těsta potřete trochou vody.
- Šunku zabalte do těsta a okraje dobře stlačte.
- Nechejte plecovník dalších 30 minut odležet.
- Předehřejte si troubu na 250°C a šoldru pečte zhruba hodinu.
- Připravte si také dip, a to tak, že smícháte kopr, hořčici, majonézu a jogurt. Dochuťte ho solí a pepřem.