I v sousedním Německu se v tento křesťanský svátek peče plecovník. Jejich recept na plecovníky se podobá těm našim.
Ingredience
- 1 lžíce aktivního sušeného droždí
- 1/4 hrnku melasy
- 3 lžíce medu
- 3 hrnky chlebové mouky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce mletých semen koriandru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kardamomu
- 3,5 hrnku tmavé žitné mouky
Ingredience na šunkovou náplň
- 1 kg vykostěné uzené šunky (uzeného plecka, klobásy, slaniny)
- 2 ks cibule nakrájené na plátky
- 1 větvička rozmarýnu
- 2 šalvějové listy
- 1 lžíce pepřových kuliček
- 3/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1-2 hrnky dijonské hořčice
- 1 hrnek hnědého cukru
Postup
- Den dopředu si připravte těsto na chleba. Smíchejte droždí s 1/4 hrnkem horké vody, čekejte, až vznikne pěna.
- Mezitím si zahřejte melasu, med a 1,75 hrnku vody. Neustále směs míchejte, jinak by se vám začala připalovat. Vzápětí ji nechejte vychladnout.
- V misce smíchejte mouky, kmín, koriandr, sůl a kardamom. Směs míchejte, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily.
- Přidejte kvasnice a melasovou směs, těsto míchejte vařečkou, dokud se suroviny nespojí. Postupně přidávejte žitnou mouku, a to do té doby, než nezačne těsto lepit a držet pohromadě.
- Jestliže se vám bude špatně míchat vařečkou, hněťte ho ručně, a to klidně i deset minut. Stále přidávejte mouku, dokud nebude těsto lepkavé.
- Těsto zformujte do koule a dejte ho do naolejované mísy. Zakryjte a nechejte ho nakynout zhruba dvě hodiny.
- Potom těsto lehce promíchejte, vraťte ho do misky, tu zakryjte víčkem a těsto nechejte chladit přes noc v lednici.
- Další den si připravte šunku. Dejte ji do hrnce, zalijte ji vodou, přidejte cibuli, šalvěj, rozmarýn a pepřové kuličky. Přiveďte ji k varu a vařte ji zhruba hodinu a půl. Šunku vytáhněte a nechejte ji vychladnout. Jakmile vychladne, vyjměte těsto z lednice a nechejte ho odležet při pokojové teplotě zhruba jednu až dvě hodiny.
- Pracovní desku si oprašte moukou a vyválejte těsto tak, aby byl plát silný zhruba půl centimetru.
- V malé misce smíchejte černý pepř, hřebíček, mleté koření, dijonskou hořčici a hnědý cukr. Šunku touto směsí pomažte a položte ji na těsto.
- Okraje těsta trochu navlhčete, pak těsto přeložte přes šunku a okraje přitlačte k sobě.
- Vyložte si plech pečicím papírem. Položte na něj velikonoční šoldru a nechejte ji ještě půl hodiny odstát.
- Během toho si předehřejte troubu na 250°C.
- Plecovník pečte hodinu a před krájením ho nechejte vychladnout.