Patříte spíše mezi milovníky bábovek? I o Velikonocích si ji můžete upéct. Zapomeňte však na tradiční recept od babičky a vyzkoušejte místo něj tento originální, přesto tak výtečný.
Ingredience
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek jemně rozemletých opražených mandlí
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek másla
- 1,5 hrnku krystalového cukru
- 3 velká vejce
- lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 hrnek nízkotučného podmáslí
- 1/2 hrnek tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 hrnky čerstvých borůvek
Ingredience na krém
- 1/2 hrnku vysokoprocentní smetany
- 1/4 hrnku tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
- bobulovité ovoce
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte si formu na bábovku tukem a vysypte moukou.
- Upečte si nejprve velikonoční bábovku. Ve středně velké misce smíchejte mouku, mandle, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké misce za pomocí mixéru utřete máslo s cukrem, dokud nebude směs nadýchaná a světlá. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
- Do moučné směsi postupně přidávejte podmáslí, poté i tvaroh a citronovou šťávu. Smíchejte moučnou směs s utřeným máslem, cukrem a vejci. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Do těsta pak přisypte borůvky a jemně promíchejte.
- Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte ji zhruba 1 hodinu.
- Nechejte bábovku vychladnout, a potom ji vyjměte z formy.
- Mezitím si připravte citronovou polevu. V misce za pomocí mixéru smíchejte všechny ingredience potřebné na polevu. Bábovku pak polevou ozdobte a nahoru dejte ještě bobulovité ovoce.
Zaujal vás tento koláč? Chcete vyzkoušet další recepty na mrkvové moučníky? Směle do toho, máme jich spoustu.