Upečte si místo sladkého tento výborný slaný koláč, který v italských domácnostech o velikonočních svátcích nesmí chybět. Je opravdu lehký. A vychutnáte si ho i kdykoliv jindy během roku.
Ingredience na těsto
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku másla, nakrájeného na kousky
Ingredience na náplň
- 300 g mangoldu bez stonků
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké cibule, najemno nasekané
- 10 velkých vajec
- 1 hrnek ricotty
- 100 g parmezánu, nastrouhaného nahrubo
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky černého pepře
- 2 lžičky cukru
Postup
- Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud se nezpracuje i samotné máslo.
- Přidejte 1/2 hrnku studené vody a mixujte.
- Těsto si dejte na pracovní desku a hněťte ho tak, aby se dokonale spojilo. Rozdělte ho na polovinu.
- Jednu polovinu položte na potravinovou fólii.
- Těsto rozválejte na plát tlustý 20 milimetrů, a potom ho zabalte.
- To samé udělejte i s druhou polovinou těsta.
- Oba pláty dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
- Nyní se pusťte do nádivky.
- Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte do ní mangold a vařte tuto zeleninu tak dlouho, dokud nebude světle zelená. Jestliže neseženete mangold, můžete použít špenát. I koláč se špenátem je totiž výtečný.
- Mangold povařte zhruba 2 minuty, a potom ho pomocí kleští namočte do studené vody, abyste zastavili vaření. Zeleninu nechejte vychladnout, a poté ji jemně nasekejte.
- Ve velkém hrnci si rozpalte olej. Osmahněte cibulku a smíchejte ji s mangoldem.
- Ve velké misce rozšlehejte 4 vejce. Přidejte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všechno promíchejte. Přidejte česnek, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 lžičky soli a pepř.
- Vytáhněte těsto z lednice, nechejte ho zhruba 5 minut v pokojové teplotě. Jeden plát ještě rozválejte tak, abyste ho mohli dát do formy na koláč a aby ještě těsto trochu přesahovalo přes okraje. Těsto zatlačte do stran a dna formy.
- Rozšlehejte si jedno vejce, a tím hrany těsta potřete.
- Poté na koláč rovnoměrně naneste nádivku.
- Vezměte druhý plát těsta, dejte ho přes nádivku, a potom zatočte okraje.
- Potřete italský koláč shora vajíčkem, posypte ho cukrem, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 10 minut do mrazničky.
- Předehřejte si mezitím troubu na 180 °C. Vyjměte koláč z mrazničky, oddělejte z něj potravinovou fólii, a pak ho pečte zhruba 65 až 75 minut. Než ho budete podávat, nechejte ho vychladnout.