Máte přebytek vajec? Připravte si lahodnou krémovou polévku z jednoduchých surovin, která je plná brambor, slaniny a vajec.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 g brambor, oloupaných, krájených na kostičky
- 4 vejce, uvařená natvrdo
- 250 ml smetany na vaření
- čerstvý kopr, jemně nasekaný
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 bobkové listy
- ocet a sůl
- 8 plátků anglické slaniny, pokrájených, nasucho vyškvařených
Postup
- V hrnci na másle osmahneme do světle zlaté barvy mouku.
- Zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu.
- Vsypeme brambory, sůl, kmín, bobkový list a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- Až brambory změknou, přidáme smetanu a kopr.
- Vytáhneme bobkový list.
- Dochutíme octem a solí.
- Vejce nakrájíme na čtvrtky.
- Polévku rozdělíme do talířů, přidáme vejce a slaninu, případně čerstvý kopr.
Ke všem polévkám se výborně hodí různé chutné zavářky např. nudle, nočky, kapání, svítek, do kterých lze opět přidat množství chutných a zdravých bylinek.