Nemáte chuť na kuře s nádivkou, raději dáváte přednost něčemu lehčímu ? Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem bude ta pravá volba pro Vás, jeho příprava je zcela nenáročná.
Ingredience
- 1 kuře v celku
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 hlavička česneku, rozkrojená napůl
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 2 citrony (chemicky neošetřené), nakrájené na polovinu
- 1 citron, nakrájeny na plátky
- 2 lžičky strouhané citrónové kůry
- 4 lžíce másla
- 200 ml bílého vína
- 2 cibule, nakrájené na čtvrtky
- mořská sůl
- drcený pepř
Postup
- Máslo smícháme se sekaným rozmarýnem, s 3 stroužky česneku, solí, pepřem a citronovou kůrou.
- Směs napěchujte pod kůži kuřete, především pod prsa.
- Část směsi dejte i dovnitř kuřete, přidejte 2- 3 cibule, 1/2 česneku, plátky citrónu a větvičky rozmarýnu.
- Kuře vložte do pekáčku, přidejte zbytek citrónu, cibule, česneku a bylinek.
- Přidejte víno a trošku vody, pečte při 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny do zlatova.
- Z upečeného kuřete vyjměte cibuli a koření.
- Velikonoční pečené kuře můžeme servírovat s bramborami dušenými ve vlastní šťávě nebo zapečenou bramborovou kaší.
Vyzkoušejte třeba naše skvělé recepty na brambory dušené ve vlastní šťávě, které si můžete ke kuřeti dát jako přílohu.