Klasická varianta velikonočního beránka, kterou můžete po upečení ozdobit jak světlou či tmavou polevou, tak popraškem z moučkového cukru.
Ingredience
- 5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 125 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 120 ml slunečnicového oleje
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Vejce vyklepneme do šlehače a vyšleháme do nadýchané pěny.
- Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty.
- Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.
- Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi.
- Promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem a posypali polohrubou moukou.
- Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut.
- Vytáhneme formu ven z trouby.
- Necháme úplně vychladnout, poté opatrně vyklopíme.
- Můžeme zdobit bílkovou polevou.
Patříte mezi milovníky kávy? Třeba by vás mohly oslovit kávovary Sencor z naší recenze.