Pokud máte zavařovací hrnec, jednoduše si brusinky zavařte v něm dle našeho návodu.
Budete potřebovat
- brusinky
- cukr
- koření
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Brusinky opláchněte a přeberte.
- Nachystejte si požadovaný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je.
- Do většího hrnce dejte brusinky a cukr.
- Směs vařte pomalu – dokud brusinky nezískají potřebnou sklovitost.
- Poté je vytáhněte – pomůže vám cedník
- Šťávu ještě vařte dalších 6 minut – přidejte do ní koření – skořici s hřebíčkem (badyánem).
- Brusinkami naplňte zavařovací sklenice a přelijte je uvařenou šťávou, kterou jste nechali vychladnout.
- Pečlivě zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Skládejte je asi 1 centimetr od sebe – zalijte je vodou tak, aby byly celé ve vodě.
- Vařte 20 minut na 80 stupňů.
- Po vytažení je obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
- Skladujte v temném a chladném místě.