Připravte si tento kompot z lesních borůvek a mějte tak v zimě zásobu žahouru. Skvěle se hodí nejen jako poleva na knedlíky, ale také do palačinek, ovesných kaší a jiných sladkých snídaní. Zavařování v troubě, snadno a jednoduše.
Ingredience
- 1 kg lesních borůvek
- 1 l vody
- 1 lžička kyseliny citronové
- 300 g krupicového cukru
- 150 g želírovacího cukru
Postup
- Nejprve borůvky důkladně proberte od lístků a properte je vlažnou vodou. Poté nechte okapat.
- Do hrne nalijte litr vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citronovou.
- Postupně zahřívejte a za stálého míchání rozpouštějte cukr.
- Poté do nálevu přidejte borůvky a asi 5 minut povařte.
- Troubu rozehřejte na 100 °C.
- Do hlubokého plechu dejte čistou utěrku a na ní nalijte několik centimetrů vody.
- Kompot začněte plnit do čistých zavařovacích sklenic. Ve sklenicích byste měli mít asi 2/3 borůvek a zbytek dolitý pouze nálevem z nich.
- Skleničky pevně zavřete víčkem, postavte dnem vzhůru na utěrku v plechu a dejte do trouby sterilovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.
- Po 15 minutách kompoty vyndejte a nechte vychladnout. Uchovávejte v temnu a chladu.
Přemýšlíte, co s nimi dál? Přinášíme vám skvělé recepty s borůvkami pro každou příležitost!