Tento salát je vhodný jako zdravá večeře i pro tu nejnáročnější návštěvu a nejen, že krásně vypadá, ale i skvěle chutná. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
Na salát:
- 2 hlávky římského salátu nebo jiného oblíbeného salátu
- 1/2 malé hlávky červeného zelí, nakrájená
- 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 oranžová paprika, nakrájená na kostičky
- 2 šálky cherry rajčat, nakrájených na plátky
- 170 g čerstvých hub, nakrájených na plátky
- 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 6 jarních cibulek, nakrájených na kostičky plus další na ozdobení
- 1 šálek mraženého hrášku, rychle rozmraženého pod teplou vodou
Na dresink:
- 2 šálky majonézy nebo 1 šálek majonézy a 1 šálek řeckého jogurtu
- kůra z jednoho citronu
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky, volitelně
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 malá lžíce krystalového cukru
Na topping:
- 1 šálek strouhaného sýra čedar nebo jiného sýra dle vašeho výběru
- jarní cibulka
- 6 plátků slaniny, restovaných dokřupava a rozdrobených (volitelně)
- křupavá cibulka (volitelně)
- krutony nebo vlašské ořechy (volitelně)
Postup
- Do hluboké skleněné salátové mísy navrstvěte všechnu zeleninu v pořadí podle toho, jak jsou ingredience vypsané výše.
- Množství jsou přibližná a můžete si je upravit dle libosti.
- Římský salát nabyde skoro do třetiny, než na něj navrstvíte ostatní ingredience.
- Všechny ingredience na dresink smíchejte v malé misce a rozetřete na salát.
- Posypte sýrem a jarní cibulkou.
- Pokud připravujete salát předem, přikryjte ho poklicí nebo plastovou fólií a dejte do chladničky na 8 hodin.
- Těsně před podáváním salátem lehce prohoďte a podávejte s dalšími toppingy, pokud chcete.
Máme pro vás i další vynikající recepty na saláty z několika vrstev 7x jinak. Ochutnejte je všechny!