Karbanátky z kapra se sladkou cibulí

Karbanátky z kapra se sladkou cibulí
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 5

Luxusní rybí karbanátky v polském stylu s cibulí připravované v lahodné omáčce z třešňového džemu promění i ty největší odpůrce kapra v jeho fanoušky. Přesvědčte se sami!

Ingredience

  • 1 kapr (1,5 kg) vykuchaný, bez hlavy, bez ploutví; nebo 2 filety
  • olej na smažení (např. řepkový)
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce třešňového džemu
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1 lžička medu
  • ½ svazku (20 g) čerstvého tymiánu, kopru nebo listů petrželky
  • 1 citron
  • 1 vejce (můžete nahradit 1 lžící mletého lněného semínka smíchaným se 3 lžícemi vody)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 1 šálek vařených jáhel (to je zhruba ⅓ šálku suchých, syrových jáhel)
  • sůl
  • černý pepř

Postup

  1. Pokud máte celého vykuchaného kapra, tak ho zbavte šupin a odřízněte hlavu, ocas a ploutve.
  2. Rozdělte na filety.
  3. Pokud cítíte nějaké kosti, odstraňte je.
  4. Filety pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 35–45 minut.
  5. Přesný čas bude záviset na tloušťce filetu, takže stojí za to vyzkoušet, zda je kapr hotový tím, že do něj píchnete vidličkou.
  6. Nechte vychladnout a dvakrát umelte v mlýnku na maso.
  7. Případně filety nasekejte najemno nožem nebo použijte kuchyňský robot.
  8. Nakrájejte cibuli na proužky julienne nebo na půlměsíčky.
  9. Dejte pánev na sporák, nalijte do ní lžíci nebo dvě oleje, přidejte cibuli a restujte, dokud není lehce zlatavá.
  10. Přidejte dvě polévkové lžíce třešňového džemu, tři polévkové lžíce jablečného octa a jednu polévkovou lžíci medu.
  11. Dochuťte vydatnou špetkou soli a nasekaným čerstvým tymiánem.
  12. Citronovou kůru nastrouhejte a spolu s citrónovou šťávou přidejte do pánve.
  13. Dejte stranou nebo udržujte na velmi nízkém ohni.
  14. Vraťte se k mletému kaprovi.
  15. Rozklepněte jedno vejce (nebo pro bezmléčnou verzi smíchejte jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody) a přidejte je do kapří hmoty.
  16. Do hmoty přidejte 2-3 lžíce strouhanky a uvařené jáhly.
  17. Bohatě ochuťte čerstvě mletým černým pepřem, majoránkou, muškátovým oříškem a nasekaným čerstvým tymiánem.
  18. Vše dobře promíchejte stěrkou nebo lžící.
  19. Rukama tvořte placičky o velikosti zhruba tenisového míčku.
  20. Obalte je strouhankou.
  21. Smažte na vydatném množství oleje z obou stran dozlatova (z každé strany asi 5 minut).
  22. Podávejte s cibulovou omáčkou a ozdobte větvičkami čerstvého tymiánu.
Karbanátky z ryb v polském stylu s cibulí připravované v lahodné omáčce z třešňového džemu servírované na talířcích.
www.polonist.com

Ochutnejte také alespoň jeden z našich receptů na rybí salát a pochutnejte si jako nikdy!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.