Tyto rychlé a jednoduché rybí karbanátky jsou skvělým předkrmem, ale i hlavním chodem. Servírujte je například s oblibeným salátem a strávníci budou nadšeni!
Ingredience
Tekutina na pošírování:
- 2 šálky neslazeného mandlového mléka
- 1 bobkový list
- 1/4 klínku citronu
- špetka mořské soli a pepře
Na rybí karbanátky:
- 800 g syrových filet z tresky
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- 2 jarní cibulky, jemně nakrájené
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 2 lžičky sušeného česneku
- 3 lžíce majonézy z olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička Tabasca nebo pálivé omáčky (volitelně)
- 1 a 1/2 šálku drcených (pšeničných) krekrů
Postup
- Mandlové mléko přiveďte k mírnému varu.
- Poté přidejte bobkový list, citron, mořskou sůl a pepř.
- Přidejte filety z tresky a nechte je vařit 10–12 minut, dokud nebudou propečené.
- Vyjměte tresku pomocí děrované lžíce a přidejte ji do mixovací nádoby, aby vychladla (alespoň) na pokojovou teplotu.
- Přidejte zbývající ingredience do mísy kromě krekrů.
- Rybu nastrouhejte vidličkou a vše důkladně promíchejte.
- Přidejte rozdrcené krekry a míchejte, dokud těsto není husté a nespojí se.
- Pokud je těsto příliš mokré, jednoduše přidávejte drcené krekry, dokud nezhoustne; případně, pokud je příliš suché, přidejte další kapku majonézy nebo hořčice.
- Z těsta rukama tvořte placičky.
- Nejlepších výsledků dosáhnete, když karbanátky před smažením dáte na 15–20 minut do lednice.
- Zahřejte nepřilnavou pánev na středním plameni.
- Jakmile je rozpálená, přidejte olej a poté přidávejte 2 – 4 karbanátky najednou (podle toho, jak velkou máte pánev).
- Smažte 2-3 minuty z každé strany, dokud nezhnědnou.
- Servírujte s oblíbeným salátem.