Tento způsob zavařování má dvě fáze – nejdříve si maso předpřipravíte (zničíte bakterie) a druhý den vaříte maso do konce. Je to jednoduché a budete mít maso připravené na horší časy.
Budete potřebovat
- syrové maso – jakýkoliv druh
- masový vývar – záleží na druhu masa
- sádlo – na vymazání sklenic
- zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
- Mezitím si dejte vařit masový vývar – pokud budete zavařovat vepřové maso, použijte vývar vepřový – nechte vychladnout.
- Maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství ponechejte).
- Poté jej nakrájejte na požadovanou velikost, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin.
- Další den vymažte zavařovací sklenice sádlem.
- Sklenice musí být čisté a suché.
- Maso vkládejte natěsno do sklenic a podsypávejte trochou soli.
- Do ¾ sklenic nalijte studený masový vývar.
- Zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se sklenice nedotýkaly.
- Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů hodinu.
- Sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
- Druhý den opakujte to samé vaření – hodina na 98 – 100 stupňů.
- Po uvaření sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na utěrku.
- Nechte vychladnout, sklenice popište a uskladněte.
Vepřové maso můžete naložit nejen syrové, ale i třeba pečené. Inspirujte se našimi recepty na zavařování vepřového masa, díky kterým to pro vás bude hračka!