Oblíbeným masem na zavařování je maso vepřové. Zkuste si takto připravit plec, bůček a krkovici a budete se těšit skvělým výsledkům!
Budete potřebovat
- 0,5 kg vepřové plece
- 0,5 kg vepřového bůčku
- 0,5 kg vepřové krkovice
- voda nebo vepřový vývar
- sůl, pepř, kmín
Postup přípravy
- Den dopředu si připravte vepřový vývar – pokud nechcete, můžete použít převařenou vodu.
- Maso umyjte, zbavte kostí, šlach a podobných nečistot.
- Nakrájejte ho na kostky – tak, aby se hezky vešly do sklenic.
- Maso osolte, opepřte, okmínujte a dejte do lednice na 24 hodin uležet.
- Další den si připravte zavařovací sklenice – sterilizujte je a pořádně vysušte.
- Na dno sklenice nasypte lžičku soli.
- Maso dejte do sklenic – pořádně ho vtěsněte na sebe, aby se vytlačil vzduch.
- Zalijte asi 2 centimetry pod okraj vývarem nebo vodou.
- Než sklenice zavíčkujtete, položte na maso kousek vepřové kůže z bůčku – vytvoří se příjemný rosol.
- Pořádně sklenice zavíčkujte, utáhněte a vložte do zavařovacího hrnce hodinu povařit na 98-100 stupňů.
- Druhý den opakujte vaření jako den předešlý.
- Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a přetočte je dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a uskladněte v chladném a temném místě.