Tento veganský recept je jen z 6 ingrediencí rostlinného původu s vysokým obsahem bílkovin a společně jsou špičkovou alternativou k masitým hamburgerům. Tyto čočkové placky jsou vhodné pro děti a ani nezatíží vaší peněženku, protože jsou použity cenově dostupné suroviny.
Co budeme potřebovat
- 300 g nevařené červené čočky
- 2 stroužky česneku (nakrájené)
- velká šalotka (nebo malá cibule, nakrájená nadrobno)
- 45 g mrkve (strouhané)
- lžíce rajčatového protlaku
- lžička koriandru
- lžička soli
- špetka pepře
- olej
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200°C (pokud se rozhodneme pro pečenou verzi).
- Velký plech do trouby si vyložíme pečícím papírem.
- Čočku si nejlépe den předem necháme odmočit, minimálně však na 2 hodiny.
- Poté důkladně propláchneme a scedíme.
- Do kuchyňského robotu přidáme okapanou čočku, česnek, šalotku, mrkev, protlak, koriandr, sůl a pepř.
- Začneme mixovat, dokud se ingredience dobře nespojí a směs není jednotná.
- Ze vzniklého těsta tvarujeme čočkové placky.
- Pozor, aby placičky nebyly příliš vysoké a mohly se dobře propéct.
- Pokud chceme placky péct, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme z obou stran asi 10 minut.
- Pokud budeme placky smažit, tak si rozehřejeme na střední teplotu pánev a přidáme olej.
- Když je pánev s olejem rozehřátá začneme postupně přidávat placičky.
- Opékáme je z každé strany asi 4 minuty.
- Opečené placky uložíme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby z nich odkapal přebytečný olej.
- Podáváme se salátem, nebo opečeným bramborem.
Nevíte si rady jaký salát k tomuto receptu na čočkové placky naservírovat? Neztrácejte hlavu a nechte se inspirovat jedním z těchto výborných receptů na zeleninové saláty.