Velké popularitě se v poslední době těší, takzvaná tahini pasta. Můžete jí ochutnat i v tomto receptu, ale otázkou zůstává, co to vlastně tahini pasta je. Jednoduše řečeno je to lehce ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a soli, která se k nám dostala z Indie.
Co budeme potřebovat
Na placky
- Velké cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 velkých mrkví (nakrájených na plátky)
- 200 g červené čočky
- 480 ml vody
- 90 g ovesných vloček
- 2 stroužky česneku
- Lžíce citronové šťávy
- Lžička mleté papriky
- Lžička kmínu
- Špetka soli
- Špetka mletého pepře
- 15 g pažitky (čerstvé)
- 15 g koriandru (čerstvého)
Na omáčku
- 70 g tahini pasty
- 3 lžíce citronové šťávy
- Lžíce jablečného octa
- 2 lžíce vody
- 15 g koriandru
- 15 g petrželky
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- Špetka soli
- Špetka pepře
Postup
- Do středního hrnce přidáme 1 polívkovou lžící oleje a nakrájenou cibuli
- Cibuli smažíme dozlatova
- Poté přidáváme mrkev, kterou podlijeme vodou a vaříme, dokud nezměkne
- Přebytečnou vodu slijeme a směs mrkve a cibule dáme stranou
- Mezitím si v dalším hrnci uvaříme čočku
- Tu zalijeme asi 2 hrnky vody a vaříme do měkka 15 – 20 minut
- Čočka po celou dobu vaření musí zůstat ponořená, proto průběžně můžeme dolívat vodu
- Když je čočka hotová, dáme jí stranou
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem
- Do čočky přidáme uvařenou směs cibule a mrkve
- Přidáme polovinu vloček, česnek, šťávu z citronu, 1 lžící olivového oleje, papriku, kmín, sůl a pepř
- Vše vložíme do kuchyňského robota a mixujeme
- Umixovanou směs přendáme do větší mísy a přidáme zbytek vloček, pažitku a koriandr
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
- Směs musí být mokrá, ale musí držet tvar
- Pokud se to nedaří, přidáváme po troškách vločky
- Poté začneme tvarovat placičky, které skládáme na plech
- Vložíme je do trouby a pečeme asi 20 – 25 minut
- Čočkové placky vyndáme a necháme je vystydnout
- Na omáčku si v kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience, které potřebujeme
- Omáčka by měla být jemně zelená a bylinky musí být velice jemně nasekané
- Omáčku přendáme do misky a umístíme do chladu, dokud nebude čas servírování