Tato mini verze punčového dortu je jako dělaná na letní party, kdy jsou teploty vysoké a všechno má tendenci, při delším pobytu na slunci, se roztékat. Mini verze oblíbeného zákusku se dá sníst v pár soustech a nemůže tedy dojít k poškození vysokou letní teplotou.
Co budeme potřebovat
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- Vanilkový cukru
- Špetka soli
- 120 g hrubé mouky
- 150 g čokolády (rozpuštěné)
- 60 ml rumu
- 60 ml kávy
- 100 g ořechů (nasekaných)
- 50 g džemu (jahodový/višňový)
- 250 ml smetany na šlehání
- Pytlík želatiny
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Na těsto si vyšleháme celá vejce s moučkovým cukre, vanilkovým cukrem a špetkou soli
- Směs vyšleháme do pěny
- Když je směs hladká, začneme přidávat mouku
- Těsto musí být pořádně promíchané
- Když je hotové vylijeme ho do plechu vyložený pečícím papírem a pečeme ho přibližně 15 minut
- Korpus po vyndání z trouby necháme vychladnout
- Pomocí kulatého vykrajovátka, vykrajujeme z korpusu kolečka
- Zbylé těsto, co nám po vykrajování zbyde, nakrájíme na malé kousky
- Kousky poté smícháme s čokoládou, rumem, kávou, ořechy a marmeládou
- Směs korpusu a čokolády necháme chvilku odstát
- Mezitím si vyšleháme šlehačku s želatinou do pevné konzistence
- Šlehačku dáme do cukrářského pytlíku na zdobení
- Kolečko korpusu umístíme do kulatého přibližně 5 centimetrů vysokého vykrajovátka na těsto nebo muffinových košíčků
- Navrstvíme na něj čokoládovo korpusovou směs a přikryjeme jí druhým korpusem a opatrně stlačíme
- Opatrně dortík vytlačíme z formičky
- Obvod punčového dortu pomažeme marmeládou a vršek ozdobíme šlehačkou
Punčový korpus je nejlepší, když ho necháte odležet alespoň 3 hodiny v lednici, ne-li přes noc, aby se punčové aroma a chuť plně rozvinuly.