Tato metoda konzervování rybízu vás překvapí svou jednoduchostí a také tím, že kromě bílého, červeného, nebo černého rybízu budete potřebovat jen 2 ingredience, které máte určitě doma.
Ingredience:
- 3 hrnky červeného, bílého, nebo černého rybízu
- 1 a ¼ hrnku cukru (cukr můžete přidat, nebo ubrat podle kyselosti rybízu)
- 1 a ¼ hrnku vody
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup:
- Rybíz očistěte od stonků a vyperte
- Cukr s vodou svařte společně s v hrnci dokud se cukr nerozpustí
- Do cukrového rozvaru nasypte rybíz, přiveďte k varu na 1 minutu.
- Rybíz sceďte dejte stranou a šťávu vraťte do hrnce.
- Ke šťávě přidejte citronovou šťávu a vařte dokud nebude lepivá (to poznáte tak, že dáte trošku mezi prsty a bude lepit jako lepidlo).
- Až budete mít lepivou šťávu, přisypte rybíz a přiveďte vše k varu a ihned vypněte.
- Směs dejte do čistých sklenic a zavíčkujte.
- Sklenice dejte na 10 minut do vroucí vody a nechte vychladnout.
Pokud nechcete sklenice s kompotem uchovávat celou zimu, můžete je po vychladnutí dát do lednice, kde vydrží cca měsíc.