Tento recept na rybízovou zavařeninu vás může překvapit svojí kombinací, ale až si ho uděláte, nebudete věřit svým chuťovým pohárkům jak se krásně snoubí sladko kyselá chuť rybízu a jemně pálivá chuť pepře.
Ingredience:
- 0,5 kg červeného rybízu
- 0,5 l jablečné šťávy nebo džusu
- 1 citrón
- 2 lžičky kuliček červeného pepře
- 1 želírovací cukr
Postup:
- Červený rybíz vyperte a zbavte větviček
- Citrón nakrájejte na plátky
- Do velkého hrnce nalijte jablečnou šťávu
- K jablečné šťávě přidejte červený rybíz, plátky citrónu a kuličky pepře.
- Do hrnce přisypte želírovací cukr a všechno promíchejte
- Směs v hrnci přiveďte k varu a vařte 4 minuty
- Potom dejte směs i s plátky citrónu do sklenic a zavíčkujte.
- Pokud nechcete pepřovou zavařeninu uchovávat delší dobu, tak nechte vychladnout a dejte do lednice.
- Pokud chcete zavařeninu s pepřem uchovat delší dobu, dejte do vroucí vody na 10 minut.
Tuhle zavařeninu si můžete dát k snídani na čerstvý chléb s máslem a nebo použít do dezertů, které určitě obzvláštní svojí pikantní chutí.
Lusk vanilky a kousky badyánu můžete také dát do sklenic, tímto ještě více zvýrazníte chuť marmelády.