Marmeláda z rybízu s vanilkou a badyánem

Marmeláda z rybízu s vanilkou a badyánem
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Tuto voňavou marmeládu si připravte na vánoce a nebo ji dejte jako dárek, který obdarované určitě potěší.

Ingredience:

  • 500 g černého rybízu
  • 500 g cukru krupice
  • 420 ml vody
  • šťáva z jednoho velkého citrónu
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 ks badyánu
  • 60 ml rybízového likéru „rybízák“ – pokud nemáte, tak použijte jiný sladký likér. Dobrou službu udělá i griotka

Postup:

  1. Černý rybíz operte a očistěte.
  2. Do hrnce dejte vodu s rybízem a vařte cca 20 minut, dokud se směs nerozvaří a nezhoustne.
  3. Mezitím, než se rozvaří rybíz si připravte vanilkový lusk.
  4. Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrabete semínka.
  5. Do hotového rozvaru přidejte vyškrabaná semínka z vanilky a také lusk. Přidejte také badyán, citrónovou šťávu a cukr.
  6. Celou směs vařte a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
  7. Po rozpuštění cukru přidejte 30 ml likéru.
  8. Směs vařte na mírném varu a občas zamíchejte dokud nebude mít správnou hustotu.
  9. Správnou hustotu poznáte tak, že na studený talíř dáte kapku marmelády, chvíli necháte odstát a sáhnete prstem na kapku a drží je marmeláda hotová.
  10. Jestliže kapka nezhoustne, vařte ještě 5 minut a vyzkoušejte znova.
  11. Až budete mít požadovanou hustotu, tak odstavte z plotny, vmíchejte zbytek likéru a nechte chvíli odstát.
  12. Naplňte sklenice, zavíčkujte a dejte na 10 minut do vroucí vody.

Lusk vanilky a kousky badyánu můžete také dát do sklenic, tímto ještě více zvýrazníte chuť marmelády.

Marmeláda z černého rybízu ve sklenici a koření.
Zdroj: larderlove.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.