Tuto voňavou marmeládu si připravte na vánoce a nebo ji dejte jako dárek, který obdarované určitě potěší.
Ingredience:
- 500 g černého rybízu
- 500 g cukru krupice
- 420 ml vody
- šťáva z jednoho velkého citrónu
- 1 vanilkový lusk
- 4 ks badyánu
- 60 ml rybízového likéru „rybízák“ – pokud nemáte, tak použijte jiný sladký likér. Dobrou službu udělá i griotka
Postup:
- Černý rybíz operte a očistěte.
- Do hrnce dejte vodu s rybízem a vařte cca 20 minut, dokud se směs nerozvaří a nezhoustne.
- Mezitím, než se rozvaří rybíz si připravte vanilkový lusk.
- Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrabete semínka.
- Do hotového rozvaru přidejte vyškrabaná semínka z vanilky a také lusk. Přidejte také badyán, citrónovou šťávu a cukr.
- Celou směs vařte a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
- Po rozpuštění cukru přidejte 30 ml likéru.
- Směs vařte na mírném varu a občas zamíchejte dokud nebude mít správnou hustotu.
- Správnou hustotu poznáte tak, že na studený talíř dáte kapku marmelády, chvíli necháte odstát a sáhnete prstem na kapku a drží je marmeláda hotová.
- Jestliže kapka nezhoustne, vařte ještě 5 minut a vyzkoušejte znova.
- Až budete mít požadovanou hustotu, tak odstavte z plotny, vmíchejte zbytek likéru a nechte chvíli odstát.
- Naplňte sklenice, zavíčkujte a dejte na 10 minut do vroucí vody.
Lusk vanilky a kousky badyánu můžete také dát do sklenic, tímto ještě více zvýrazníte chuť marmelády.