Špenátový dort na plech

Špenátový dort na plech

Nestíháte? Vyzkoušejte tento mechový dort s tvarohem pečený na plechu, který zvládnete raz dva. Nejen, že je jednoduchý, ale také si na něm všichni pochutnáte!

Ingredience na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 150 g čerstvého špenátu nebo špenátového protlaku
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 3 ks vajec (pokojové teploty)
  • 130 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 ml oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 280 g ztužovače tvarohu
  • brusinková marmeláda (nebo rybízová, jahodová,…)

Postup

  • Nechte rozmrazit špenát, okapejte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Poté rozmixujte na jemné pyré. Čerstvý špenát omyjte, vymačkejte vodu a také rozmixujte na jemnou kaši.
  • V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, poté vsypte i mandlovou mouku a moučnou směs nechte stranou.
  • Do jiné mísy dejte žloutky (oddělené od bílků – ty si schovejte), šťávu z citronu, vanilkový extrakt, olej a špenátové pyré. Prošlehejte, aby se vše spojilo.
  • Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuhé konzistence. Poté přisypávejte cukr a šlehejte do tuhého sněhu.
  • Nakonec vše smícháte dohromady – špenátovou směs se sypkými surovinami a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
  • Vzniklé těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předem vyhřáté troubě při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
  • Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a ztužovač. Vše šlehejte asi 5 minut.
  • Vychladlý korpus rovnoměrně rozřízněte na dva pláty. Vršek korpusu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. První plát potřete džemem a polovinou tvarohového krému. Navrch krému položte druhou část korpusu a opět potřete krémem.
  • Vršek buchty posypejte rozdrobenými odřezky, které jste si schovali. Hotový dort dejte uležet do lednice a podávejte.
Mechový řez na plechu s tvarohovým krémem.
Zdroj: sugarswings.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.