Krtkův dort ze špenátu

Krtkův dort ze špenátu

Zdravý špenátový dort ve stylu dortu krtek, který bude nejen chutnat, ale také bavit díky svému neobyčejnému vzhledu. Inspirujte se!

Ingredience na korpus

  • 160 g listového špenátu
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 4 ks vajec (pokojové teploty)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo nebo cukr dle chuti
  • 300 g jemné mandlové mouky
  • 30 g kokosové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 ks bílků (našlehaných)

Ingredience na krém

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ovoce na ozdobu

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Špenát omyjte a vymačkejte přebytečnou vodu, aby těsto nebylo příliš vlhké.
  • Špenát rozmixujte s kokosovým mlékem, cukrem a vejci do hladkého krému.
  • V míse smíchejte mouky a kypřící prášek se sodou. Poté do mísy přilijte špenátové pyré, vanilkový extrakt a promíchejte.
  • Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně do těsta vmíchejte. Vzniklé těsto dejte do formy a pečte 45-55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové.
  • Hotový korpus nechte vychladnout a poté pomocí lžíce vydlabejte tak, aby zůstal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o něco vyšší. Uděláte takovou ohrádku na krém.
  • Korpus zarovnejte nožem, odřežte hnědé a připálené strany, aby byl zelený. Odřezky a vydlabané kousky si dejte stranou.
  • V míse vyšlehejte smetanu do tuha. Vedle si smíchejte mascarpone s vanilkovým extraktem a poté opatrně vmíchejte i šlehačku. Dejte odležet do lednice.
  • Dort dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naskládáte čerstvé ovoce, na něj navrstvíte krém, který vytvarujete do tvaru kopečku/krtkovy hroudy. Tu pak posypete rozdrobenými vydlabanými kousky a opatrně přimáčknete ke krému.
  • Takto hotový dort dejte asi na hodinu do lednice a poté podávejte.
Špenátový krtkovo dort s čerstvým ovocem.
Zdroj: sugarfree.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.