Ideální dortík na jakoukoliv oslavu. Jeho barevnost vykouzlí skvělou atmosféru a úsměv na tváři všech účastníků. Díky své barevnosti bude nepřehlédnutelný.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 50 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 150 g hladké mouky
- kapku růžového a žlutého potravinářského barviva
- citronový a malinový extrakt
Na máslový krém
- 100 g másla (změklého)
- 200 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- ½ lžíce mléka
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- Růžové potravinářské barvivo
Postup
- Troubu si předehřejeme na 190 stupňů
- Formu si vymažeme a dno vyložíme pečícím papírem
- Formu pomocí alobalu rozdělíme na přibližně tři stejně velké části
- Máslo si v hrnci rozpustíme a dáme stranou
- Na vodní lázni s vroucí vodou si ušleháme vejce s cukrem
- Šleháme, dokud směs nemá hustou konzistenci, přibližně 4 – 5 minut
- Trochu vajíčkové směsi nalijeme do rozpuštěného másla a promícháme, aby se ingredience spojily
- Potom máslovou směs celou vlijeme do vaječné směsi a promícháme
- Postupně začneme přidávat mouku
- Těsto si rozdělíme do tří misek
- Jednu misku s těstem necháme tak jak je
- V druhé misce smícháme kapku růžového barviva s malinovým extraktem
- Do třetí přidáme kapku oranžového barviva s citronovým extraktem
- Do předem rozdělené formy, do každé její jedné části vlijeme jednu misku s těstem
- V troubě pečeme asi 12 – 15 minut
- Necháme dort lehce vychladnout ve formě a poté opatrně jeho 3 části přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout
- Na máslový krém prošleháme máslo, cukr, vanilkový extrakt a mléko
- Směs musí získat konzistenci krému
- Dort sestavíme tak, že jeho základ bude klasický korpus, ten potřeme polovinou krému, navrch dáme korpus malinový a potřeme ho druhou polovinou krému a na něj položíme korpus citronový
- Na polevu do mísy prosejeme cukr a přidáme vodu, tak aby vnikla hustá, ale tekutá směs
- Do směsi kápneme potravinářské barvivo a promícháme
- Polevou poté potřeme celý povrch dortu a necháme ztuhnout