Nemusíte se upínat jen ke klasickým receptů a vyzkoušejte tento recept na andělský dort plný voňavého pomeranče.
Co budeme potřebovat
- olivový olej
- 12 bílků
- 1¼ lžičky zakysané smetany
- špetka soli
- 215 g + 210 g moučkového cukru
- lžíce pomerančové kůry
- lžička vanilkové esence
- 150 g hladké mouky
Na náplň
- 4 žloutky
- 55 g moučkového cukru
- 125 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 300 g tvarohu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 375 ml smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Dortovou formu si vystříkáme olivovým olejem a vyložíme pečícím papírem.
- V míse si ušleháme bílky se zakysanou smetanou a přidáme špetku soli.
- Postupně přidáváme cukr (215 g) a dobře prošleháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Zašleháme kůru z pomeranče a vanilku.
- Do směsi prosejeme cukr (210 g) a mouku, mícháme dokud směs není zcela hladká.
- Těsto nalijeme do připravené formy a uhladíme.
- Pečeme přibližně 35 – 40 minut a dáme vychladnout.
- Na přípravu náplně si dohladka ušleháme žloutky a cukr (55 g).
- Postupně budeme zašlehávat pomerančovou šťávu.
- Na vodní lázni směs budeme zahřívat a míchat, dokud nezhoustne.
- Poté jí odstraníme z tepla a necháme vychladnout.
- Do tvarohu zamícháme vanilkový extrakt.
- Ve vedlejší míse vyšleháme smetanu a přidáme jí do tvarohové směsi. Nakonec přilijeme směs s pomerančovou šťávou.
- Upečený korpus dortu rozřízneme na tři stejné díly.
- Jednotlivé vrstvy dortu budeme promazávat krémovou náplní.
- Dort dáme na alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, odležet do lednice.
- Andělský dort zdobíme čerstvými pomerančovými měsíčky nebo jinými citrusy.