Vánoce už klepou na dveře a někteří z nás už přemýšlí, čím vyšperkují štědrovečerní večeři tento rok. Tento recept na andělský dort je dělaný přímo pro vás. Lehký dortík, který se podobá božské maně.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce škrobu
- ½ lžičky soli
- 370 g moučkového cukru
- 14 bílků
- 1 ½ lžíce citronové šťávy
- 1 ½ lžíce teplé vody
- 2 lžičky zakysané smetany
Na ozdobu
- 110 g mražených brusinek
- 2 lžíce cukru krystal
Na sirup
- 375 ml Prosecca
- 330 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky růžové vody
Na krém
- 500 g Mascarpone
- 250 g zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.
- Do velké mísy prosejeme hladkou mouku a škrob, přidáme sůl a cukr (110 g).
- Ve vedlejší míse ušleháme z bílků sníh společně s citronovou šťávou a vodou.
- Přidáme zakysanou smetanu a šleháme, dokud se nevytvoří pevné vrcholky.
- Postupně za stálého šlehání přidáváme zbylý cukr, dokud se nerozpustí.
- Sypké ingredience postupně přisypáváme do vyšlehaných bílků.
- Těsto vlijeme do dortové formy a vyhladíme jeho povrch.
- Dort pečeme kolem 35 – 40 minut nebo dokud není zlatavý.
- Koláč nechte zcela vychladnout v dortové formě.
- Na sirup si v hrnci smícháme Prosecco, cukr, vanilku a vaříme na střední teplotu.
- Vaříme, dokud se cukr nerozpustí, přibližně 5 minut do mírného zhoustnutí.
- Vmícháme citronovou šťávu a růžovou vodu.
- Necháme sirup vychladnout.
- Na krém smícháme Mascarpone, obě smetany a 2 lžíce vychladlého sirupu a šleháme dokud směs nezhoustne.
- Korpus dortu rozřízneme na 3 části.
- Každé patro potřeme 2 lžícemi sirupu a třetinou mascarpone krému.
- Necháme si trochu krému a sirupu na boky a vršek dortu.
- Brusinky a moučkový cukr vložíme do mísy a promícháme, aby se brusinky v cukru obalily.
- Dort zdobíme brusinkami a zbylým sirupem.