Přineste si kousek přírody i k vám domů a upečte si dort, který vypadá jako hromádka čerstvě natrhaného mechu. Dortík je i stejně nadýchaný a měkký. Když se do něj zakousnete, je to jako byste padli do mechoví.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 400 g baby špenátu
- 3 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 200 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
Na krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g sýra mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- Dortovou formu si vymažeme máslem, nebo vysypeme moukou.
- Baby špenát spaříme, aby zvadl.
- Poté ho tyčovým mixérem, nebo kuchyňským robotem rozmixujeme na pyré.
- Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem.
- Postupně začneme přidávat olej.
- Směs mícháme, dokud se vše spolu nespojí.
- Přidáme špenátové pyré, citronovou šťávu a citronovou kůru a mícháme.
- Do špenátové směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva.
- Hotové těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do trouby.
- V troubě pečeme přibližně 40 – 45 minut, dokud nám test špejlí nevyjde čistý.
- Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Na krém smícháme všechny ingredience v jedné míse a šleháme do hladka.
- Na sestavení dortu, nejdříve dort vyrovnáme, tak že odřízneme vyboulenou vrchní část a tu si schováme.
- Poté korpus přepůlíme na dva stejně velké kusy.
- Jednotlivá patra promažeme krémem z mascarpone a umístíme na sebe.
- Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.
- Nakonec rozdrobíme odříznutý vrchní kus dortu a tím dort posypeme.
- Získáme tak mechový efekt.